Сè повеќе се градат во светот: Мегаградови кои се појавуваат во пустелии

Во последните години бевме сведоци на многу градови низ светот кои отворено се натпреваруваат кој ќе изгради поголем облакодер, кој ќе има полуксузни патишта, кој ќе го прави ова, кој ќе го прави тоа, одамна е прашање на престиж. Се создаваат и градови среде никаде, а нас нѐ интересира зошто е тоа така.

НЕОМ

Според timeout.com, најновиот пример за таков град се појавува во пустината на Саудиска Арабија. Токму таму, среде никаде, се издигнуваат огромни облакодери. Се чини дека за момент завршивте во дината на Херберт, но ова сепак е реалност и овде навистина ќе се појави град. Очигледно, Саудиска Арабија на овој начин сака да му покаже на светот дека е модерна и технолошки напредна земја.

НЕОМ

Градот ќе се вика Неом (преводот би бил „Нова иднина“), областа ќе биде огромна и е дизајнирана да биде без автомобили и сè во него да се напојува со соларна енергија и енергија од ветер. Еден дел од градот би пловел дури и на Црвеното Море, со што би помогнал да се зачуваат коралните гребени, а првиот дел од Неом се планира да биде завршен во 2025 година.

ТЕЛОСА

И се чини дека ова нема да биде единствениот град кој извира речиси од никаде. Уште еден сосема нов мегаград е на пат во САД. Данската архитектонска фирма BIG и милијардерот Марк Лоре работат на американската населба Телоса. Тие проценуваат дека овој град, чија точна локација допрва треба да се потврди, до 2060 година ќе вдоми до пет милиони луѓе.

ТЕЛОСА

Па што е со сите овие малку смешни нови градски планови? Зошто да се мачите кога би можеле да продолжите да ги проширувате местата што веќе ги имате? Па, за почеток, ова е навистина градење бренд, а маркетингот и онака долго време зазема важни места во нашите животи. Понатаму, важно е да покажете дека се грижите за планетата. Во случајот со Неом и Телоса, сè се врти околу одржливоста; дизајните покажуваат згради покриени со дрвја, мрежи за возови и паркови полни со природа. Технологијата е исто така во срцето на плановите, а Телоса може да се пофали и со автономни возила.

СОНГДО

Еден посветен „паметен град“ кој веќе постои е Сонгдо во Јужна Кореја. Тој беше завршен минатата година и има секакви практични карактеристики, како што се пневматски цевки кои го вшмукуваат отпадот од домаќинството под земја, осветлување и термостати контролирани од апликации и сензори во реално време кои го следат сообраќајниот метеж. Сепак, дали некој би сакал да живее во таков град? Градот, сепак, не е место каде сè е однапред испланирано и оди како часовник, туку жив организам на кој треба да му се дозволи да се развива.