Се сеќавате на „Тарзан“ кој 41 година не знаел што e женa? Неговата приказна заврши трагично

Хо Ван Ланг, човекот Виетнам опишан како „Тарзан од вистинскиот живот“, почина на 52-годишна возраст.

Ланг, неговиот брат Три и нивниот татко избегале од цивилизацијата за време на Виетнамската војна во 1972 година, откако американска бомба ја убила неговата мајка и нејзините 2 деца. Пред само осум години, по животот во џунглата, тој беше „спасен“ и повторно интегриран во општеството.

Иако беше кажано дека „добро се прилагодува на својот нов живот“,  некои стравуваат дека „цивилизираниот“ свет можеби е виновен за неговата смрт.

Ланг почина неодамна од рак на црниот дроб. Неговиот пријател Алваро Серезо рече дека неговиот модерен начин на живот, со  обработена храна и алкохол, влијаел на него.

„Многу сум тажен, но за мене неговото смрт е ослободување, бидејќи знам дека страдаше во последните месеци“, рече тој.

„Беше прекрасно човечко суштество, ќе биде невозможно да го заборавам, ќе ми недостига секој ден. Но, не ми се допадна да го гледам како живее во цивилизација. Секогаш бев загрижен дека тој и неговото тело нема да можат да се справат со таква драстична промена “.

Серезо го запознал Ланг преку неговата работа со Докастевеј, поминувајќи време со него во џунглата и набљудувајќи го неговиот начин на преживување.

„Тој беше најфасцинантната личност што сум ја сретнал. Кога преживувавме заедно во џунглата, се`, за што ми требаа часови да го постигнам, тој го правеше за неколку секунди. Беше мало дете со вештини на суперчовек “, рече Серезо.

Повеќе за приказната на „Тарзан“ прочитајте тука.