Сега научниците сакаат да јадеме лабораториска мувла за да ја „спасиме животната средина“

Истражувачите од УК Беркли се во потрага да ја редефинираат иднината на храната со прилично неконвенционална состојка: мувла. Да, добро прочитавте: мувла.

Ова не е вашата типичната габа која сите ја знаеме, овде станува збор за коџи мувла, позната по својата улога во ферментирање саке, соја сос и мисо.

 

Истражувачите досега ги биоинженериле габите во колаче што го пржеле за да личи на „плескавица со примамлив изглед“. Тие се надеваат дека ќе ја променат мувлата за да го контролираат вкусот и текстурата на производот и да создадат линија на храна која ќе им се допадне на „дури и на најсофистицираните вкусови“.

Предводен од Вају Хил-Маини, готвач кој стана биоинженер, тимот користи техники на генетско инженерство како CRISPR-Cas9 за да ги подобри својствата на мувлата. Нивната цел? Да се ​​создаде линија на прехранбени производи кои не само што го имитираат вкусот и текстурата на месото, туку можат да се пофалат и со супериорни здравствени и еколошки придобивки.

Нивното патување започнува со зајакнување на хем, молекулата на железо одговорна за бојата и вкусот на месото. Хеме е и магијата зад вкусот на Impossible Burger. Дополнително, тие го зголемуваат нивото на ерготионеин, антиоксиданс поврзан со различни здравствени придобивки.

Преку генетска манипулација, некогаш белата мувла се трансформира во црвена нијанса. Но, процесот не застанува тука. Тимот има за цел дополнително да ги измени гените на мувлата за да ја рафинира нејзината текстура, што ќе го направи уште повеќе да потсетува на традиционалното месо.

И покрај загриженоста за влијанието врз животната средина на месото одгледано во лабораторија, УК Беркли остануваат оптимисти. Тие тврдат дека ефикасноста на мувлата во претворањето на јаглеродот во вредни молекули нуди ветувачко решение за одржливо производство на храна. Оваа иновација не само што отвора врати за поздрави и поеколошки опции за храна, туку и за биопроизводство, потенцијално револуционизирајќи ги различните индустрии надвор од кулинарството.

Така, иако идејата да се исецка плескавица направена од габа може малку да згрози, истражувачите од УК Беркли се решени да докажат дека мувлата може да биде неверојатен херој во нашата потрага по поздрав и поеколошки систем на храна. Дефинитивно не можеме да ја негираме смелоста за нивниот мувлосан кулинарски експеримент, ама кој да им каже дека губат време.

  • kire напиша:

    Abre…GLUP NAROD… se prifaka…

  • Dragan напиша:

    Да, ја мислам ако добро се спакуваат можат и гомна да се јадат, или лајна не е битно. Малце зачин потпржени во маслиново масло вакумирани за 9,5 ден/кг има да иде као алва. А може и да извезуваме, пошто многу имаме.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *