Секое парче храна можело да ги убие: Овие жени поради Хитлер ја имале најтешката задача

Група млади жени во Третиот рајх секојдневно живееле на работ, имале професија која не ја сакал никој. Тие биле дегустаторки на храната на Хитлер, кои испробувале сè што доаѓало до Фирерот на масата пред него, во случај некој од неговите редови или сојузници да сака да го отруе.

Тие останале далеку од јавноста до 2013 година, кога 95-годишната Маргот Волк ја сподели нејзината приказна со новинарот на Шпигел. Сега е направена претстава на режисерот Мишел Колос Брукс за животот на дегустаторите на Хитлер.

Фокусот е ставен на приказните за животот на четирите жени кои живееле во училиштето веднаш до седиштето на Хитлер во Втората светска војна. Комплексот се наоѓал во Полска.

Директорката слушнала за оваа приказна сосема случајно, додека таа и нејзиниот партнер за пишување скратиле кратко време додека го чекале летот. Тој ја праша дали таа ќе пишува за тоа или тој.

Нејзината приказна била веднаш интересна, ги имала сите елементи што ги заинтересираа луѓето. Брукс жените ги прикажала како современи тинејџерки кои танцуваат на звуците на поп музиката, но зборувале за Френк Синатра, Кларк Гејбл, Хитлер и омраза кон Евреите.

Претставата ја истражува чудната оддалеченост од историјата на Втората светска војна и ја испитува универзалната тема на адолесценцијата, но во многу опасно опкружување. Иако нивните животи биле преполни со моменти од кои се плашеле за нивните животи, со секоја лажица што ја приближувале до устата, тоа била, всушност, многу здодевна работа, пренесува BBC.

Споредено со низа воени искуства на другите, животот им бил лесен и едноставен. До 1944 година, во Германија имало многу гладни луѓе, а тие добивале по три оброци дневно и ретка состојка бидејќи Хитлер бил вегетаријанец, така што неговата диета се состоела претежно од ориз, тестенини и егзотично овошје.

– Некои почнаа да плачат веднаш штом требаше да јадат затоа што многу се плашеа. Моравме да јадеме сè и да чекаме еден час после тоа. И секој пат кога се плашевме дека ќе биде лошо за нас. Плачевме со среќа затоа што се радувавме што останавме живи “, рекла Волк.

Членовите на СС служеле храна, чекале еден час за да видат дали се во ред, а потоа ја носеле храната на Хитлер. Но, меѓу оброците, девојките само чекале. Тие чекале да видат дали ќе умрат или ќе преживеат.

Колку што се знае, ниту една од овие девојчиња не е всушност отруена. Но, за нив многу малку се знае, освен за она во што го раскажала Волк. Се чини дека таа била единствениот дегустатор во тоа време што преживеала.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.