„Селфи штети“: Овој проект докажа како социјалните мрежи ја уништуваат прецепцијата за убавина кај младите

За еден проект наречен „Селфи штети“, фотографот Ранкин ги замолил тинејџерите да ги средат во Фотошоп сопствените потрети до степен кога би биле задоволни за да ја прикаќат фотгорафијата на социјалните мрежи. Она што младите го направија е застрашувачко.

Дали софтверот за уредување фотографии ги исцрпува нашите перцепции за реалноста? Британскиот моден фотограф Џон Ранкин Вадел, познат професионално како Ранкин, зеде портрети од 15 тинејџери и ги замоли да ги уредуваат сликите за да ги направат попривлечни за социјалните медиуми. Хипер-ретушираните слики – со огромни, цртани очи, бујни усни и неприродно светкава кожа – не се ништо шокантно.

„Време е да ги признаеме штетните ефекти што социјалните медиуми ги имаат врз сопствената слика на луѓето“, напиша Ранкин на Инстаграм, истакнувајќи дека тинејџерите го имитираат она што го гледаат кај нивните идоли. „Тоа е само друга причина зошто живееме во свет на ФОМО, тага, зголемена вознемиреност и дисморфија на Снепчет“.

Серијата фотографии „Selfie Harm“ се дел од проектот на Ранкин, М & С Сачи и Агенцијата за уметност МТ наречен Visual Diet, испитувајќи како сликите можат да влијаат на менталното здравје. Експериментот на Ранкин покажува колку станаа сеприсутни  ретушираните фотографии, што укажува на тоа дека присуството на социјалните медиуми – особено оние на славните, создаваат нереални очекувања за изгледот и опсесија за изработка на идеален изглед пред јавноста.