Село на вештачки гребен на Медитеранот што може да „преживее“ и апокалипса

Климатските промени веќе влијаат на целиот свет. Некои делови се повеќе се погодени од екстремни временски услови, од топлотни бранови и суши до обилни дождови и поплави.

Стравувањата од топење на глечерите, покачувањето на нивото на морето и уништување на крајбрежните области ги принудуваат научниците да размислуваат за алтернативни засолништа кои во иднина би можеле да спасат многу животи.

Sea Stem е едно такво решение на францускиот архитект Матје Колос. Поточно, станува збор за амбициозен концепт на пловечко село со минимално влијание врз животната средина, кое треба да се гради во Средоземното Море, на приближно 12 километри од Палавас-ле-Флотс во јужна Франција.

Наместо насипи и sидови, Колос предлага да се изгради самоодржливо живеалиште на вода што ќе го користи сонцето, ветерот и брановите за да ја произведе потребната енергија. Водата за пиење би се снабдувала со собирање и одсолување на дождовница, целиот отпад би се рециклирал, а храната ќе се одгледува на терен во согласност со пермакултурата и аквакултурата.

„Морското стебло“ вклучува изградба на вештачки гребен на длабочина од 50 метри што би послужил како место за развој на подводниот живот, како и научни истражувања.

Целиот проект би можел да се финансира со средства од разни еколошки програми, а пристигнувањето во морското стебло би било можно за туристите да добијат информации и да се прилагодат на новиот начин на живот во хармонија со природата.