Што е тоа „сендвич метод“ и како може да го трансформира однесувањето на вашето дете без да бидете премногу строги

Да се биде родител е тешка работа: да се едуцира и научи на вредности и правилно однесување без да се „повреди“ детето се чини дека е речиси невозможно.

Но, истражувачите велат, конструктивната критика е лесна, ако го направите тоа правилно. Тука на сцена настапува „сендвич методот“, да го направи родителството поефективно и пријатно за двете страни!

Детскиот психијатар, д-р Даниел Амен, споделува дека многу родители или ги изразуваат своите поплаки на многу груб начин или, напротив, се плашат да зборуваат премногу строго со своите деца. Д-р Амин идентификувал 2 карактеристики кои можат да направат позитивна разлика во родителството: да се биде умерено строг и да се изразува љубов.

Кога родителите се специфични и строги во врска со несаканото однесување, но го презентираат на убав, љубезен и грижлив начин, тие секогаш ќе имаат добри резултати. Еве како тоа функционира – завиткајте ги критиките во меки, но вистинити коментари и пофалби, така што детето нема да ги сфати вашите зборови премногу критички.

Пофалби

Пред да дојдете до поентата, обидете се да го започнете разговорот со нешто позитивно за детето. Ова ќе го скрши мразот и ќе го намали стресот. Важно е да бидете специфични овде, општите зборови како, „ти си добро дете“, нема да функционираат. Ако сакате да разговарате за нивното однесување, подобро е да ги потсетите на моментите кога детето се однесувало на убав начин и можеби кога имало позитивен ефект врз другите.

Наведете го вашето мислење – бидете детални и конкретни

Веднаш штом сте сигурни дека детето ве слуша, можете да решите прашања или проблематично однесување. Повторно, набудувањата, коментарите и забелешките треба да бидат специфични. Фразите како, „Не ми се допаѓа твоето однесување“ или „Никогаш повеќе не треба да го правиш тоа“ не само што не објаснуваат што згрешило детето, туку може да го натераат и детето да се повлече од разговорот. Немојте да го карате детето и не им кажувајте како да се однесуваат, наместо тоа обидете се заедно да дојдете до решение за да ја подобрите ситуацијата, зборувајќи под еднакви услови.

Побарајте го нивното мислење

Откако ќе го завршите главниот дел, обидете се да добиете повратна информација од вашето дете. Прашајте го детето дали разбрало што сте објасниле. Дали се согласуваат со ова, дали имаат нешто да додадат. Во ред е ако детето сака да се расправа со вас, одржувајте мирен тон на гласот, слушајте и не ги прекинувајте, а потоа заедно разговарајте за нијансите.

Кажете му на вашето дете колку ги сакате

Важно е да се излезе од разговорот правилно, така што детето да не мисли дека ве разочарало и дека повеќе не ги сакате. Ова може да развие силно чувство на вина во умот на детето или тие може да започнат да се однесуваат полошо во знак на протест. Завршете го говорот со уште една специфична пофалба – обидете се да не користите генерички искази и прекумерни зборови, туку кажете им ги вашите вистински, позитивни чувства.