Што можат да раскажат вашите карактеристики на лицето, според науката?

Постојат некои факти кои велат дека постои поврзаност помеѓу нашите карактеристики на лицето и нашите карактеристики на личноста. Ако имате мал нос или широко лице, не станува збор само за генетика.

Исто така, може да го предвиди вашето однесување и реакции. Ајде да провериме некои од интересните заклучоци што беа донесени од истражувачите.

1. Колку е пошироко вашето лице, толку повеќе тестостерон имате

Колку се пошироки вашите јаболчници толку е поголема веројатноста дека сте нападни, па дури и агресивни, според науката. Врската е направена со мајмуни, капучини. Се разбира, ова не значи дека сте опасни и агресивни. Ова е само да се укаже дека овие луѓе веројатно ќе реагираат на конфликт, наместо да го игнорираат.

2. Колку е потенко вашето лице, толку помалку ќе страдате од инфекции

Научниците открија дека колку помалку маснотии ги имате на образите, толку се полесни вашите заболувања и толку помалку стрес добивате. Како бонус, сопствениците на тенки лица, исто така, имаат тенденција да имаат пониска стапка на вознемиреност и депресија. Ова може да биде поврзано со вашата општа кондиција затоа што, генерално, активните луѓе имаат помалку маснотии на лицето и се посреќни.

3. Долгите носови не ве прават лажговци, туку тие ве прават поамбициозни

Истражувачот Абрахам Тамир веќе подолго време ги проучува карактеристиките на лицето и нивната поврзаност со личноста. Тој забележал дека луѓето со долги носеви можат да бидат многу амбициозни, да имаат добри инстинкти и имаат тенденција да бидат лидери.

4. Мажите со бебешко лице имаат тенденција да бидат помалку доминантни во младоста

Научниците споделија со нас дека мажите кои се соочуваат со бебешки изглед имаат тенденција да бидат помалку доминантни во младоста, но во исто време, учат како да бидат поагресивни додека растат.

5. Луѓето со висока линија на веѓите имаат тенденција да бидат посмирени

Во основата на студијатабзабележано е дека оние луѓе што биле посмирени, имале повисока линија на веѓата и помали распони на челото. Истражувачите забележале дека оние кои имале истите нивоа на совесност и шарм, имале слични лица.

6. Колку ви е пократок носот, толку сте почувствителни

Откако проучиле 1.793 слики, истражувачите забележале дека луѓето со мали и кратки носеви полесно можат да ги покажат чувствителните страни. Исто така, тие можат да бидат пољубезни од другите.

7. Екстровертите имаат поиспакнати бради

Некои студии покажаа дека комуникативните луѓе имаат и специфични карактеристики на лицето, исто така. Колку повеќе сте екстроверт, толку повеќе испакнати ќе ви бидат носот и усните. Исто така, забележано е дека брадата им е поизразена.