Што открива за вас начинот на кој се движите?

Посебна студија спроведена во 2017 година, од Калеб Бак, експерт за здравство и здравје, ги сподели и спореди брзината и стиловите на одење со карактеристиките на личноста „Големите 5“. Вклучени особини биле отвореност, согласност, невротизам, екстравезија и совесност.

Исто така, се изучувале и други категории кои вклучуваат типови на личност како Политичар и Коректор. Овие категории покажуваат како вашиот стил на одење ја открива вашата личност.

1. Директор

Ако сте извршен директор, нормално одите многу брзо со брзи и фокусирани чекори. Одете со самодоверба со главата нагоре и имате тенденција да бидете впиени во мислите. Вие сте ориентирани кон целите и сте одлични решавачи на проблеми, сепак, може да излезете како непријателски настроени и интензивни.

2. Коректор

Ако сте коректор, обично шетате со мали чекори додека се пробивате. Вие, исто така, избегнувате контакт со очи со оние околу вас. Ова е затоа што коректорите обично се доста интровертни и срамежливи.

3. Политичар

Ако сте политичар, често одите со живост со главата држена нагоре, градите напред и рамената назад. Посакувате признание и благодарност. Исто така, уживате во предизвици и учите за нови искуства. Вие сте самоуверен говорник и сакате да се дружите.

4. Загрижениот

Ако сте загрижени, имате тенденција да одите многу бавно и претпазливо. Обично правите кратки чекори, но може да ги влечете нозете. Тие обично ги задржуваат очите на земја и изгледаат замислено. Имаат тенденција да бидат интровертирани и внимателни, но можат да изгледаат ранливи и преплашени.

5. Опуштен

Одат со бавно до средно темпо. Нивните гестови имаат тенденција да бидат мали и понекогаш можат да бидат фатени во внатрешен дијалог. Ако сте опуштен, имате тенденција да се фокусирате на другите повеќе од вашите сопствени задачи и може да изгледате како изгубени при одење. Вие сте многу мирни и интуитивни.

6. Фалбаџија

Вие имате тенденција да одите многу самоуверено и со намера. Земате замав со рацете и колковите на претеран начин и уживате да привлекувате внимание од сите. Ако се најдете во оваа група, главата обично се држи на високо ниво, рамената ви се назад, а повеќе сте фокусирани на себе. Фалбаџиите се само-апсорбирани и неверодостојни со заповедни и харизматични црти на личноста.

7. Краткиот напаѓач

Ако сте кратки напаѓачи, обично преземате кратки чекори и поверојатно е да бидете самоцентрични и неразвиени индивидуи. Сепак, за жени, кратки чекори може да бидат резултат на болки во потколениците или пак за проблеми со колковите.

8. Марширач

Стилот на пешачење на марширачите може да сигнализира гнев, фрустрација и упорност. Но, понекогаш, одењето со цврст чекор може да значи дека вашето тело се обидува да испрати сигнал до вашиот мозок. Ова може да се должи на позицијата на екстремитетите и обично е резултат на губење на чувство во екстремитетите.