Сината бездна: Базен кој не би сакале да го посетат оние со слабо срце

И додека оние кои сакаат да се нурнат во најдлабокиот базен на светот, одат во полскиот град Машцонов, што е оддалечен околу 45 минути возење од Варшава, Британците ја завршуваат својата „сина бездна“ што ќе го премине шампионот за пет метри .

Во својата 45 метри длабочина, полскиот DeepSpot базен може да се пофали со волумен од 8000 кубни метри. Наменет е за обука на нуркачи, па затоа е исполнет со интересни работи – од подводна пештера до мал потонат брод.

Титулата за најголем DeepSpot ќе се изгуби откако Сината бездна ќе се отвори во Корнвол, југо-западно од Англија, која ќе има вода како 17 олимписки базени (или 168 милиони чаши чај). 50 метри длабочина и 40 метри ширина, синиот гигант е дизајниран да симулира екстремни услови за тестирање на напредна подводна технологија.

Покрај тоа, Сината бездна ќе служи како полигон за астронаути и нуркачи. Количината на сол, светлина и температура ќе се разликуваат во зависност од природните услови што сакате да ги имитирате, во зависност од намената.

Со нетрпение очекуваниот базен што ќе ја земе титулата најголем во светот треба да започне со работа во 2023 година.