Сизифе, ти ли си? Тој ќе да е, штом вака бесконечно се мачи да се качи по скалите

А жена му го чека горе и го бодри, за да не се откаже случајно.

Според грчката митологија, подземните богови го осудиле Сизиф така што требало да тркала еден голем камен од рамницата па се до врвот на еден рид. Кога мислел дека го истуркал на врвот, каменот му се лизгал од рацете и повторно се тркалал надолу, така што тој морал од почеток да го турка нагоре и никако не можел да стигне до целта. Затоа по примерот на тој безмислен напор на Сизиф, дури и денеска секој претежок или безмислен труд се вика „сизифов камен“ или „сизифов труд“.

Научно е докажано дека смеењето го продолжува животот. На каналот Смешни видеа секојдневно се објавуваат по повеќе вакви „продолжувачи на животот“. Токму затоа и постои Мотика, да ве насмее и да ви го разубави секој ден од животот.