Скапо зелено чудо: Дали аспарагусот навистина вреди толку?
Аспарагусот е млада стеблена билка (Asparagus officinalis), која се бере додека сè уште е нежна. Постојат три вида: зелен, бел и виолетов. Зелениот е најпопуларен – со свеж вкус налик на млад грашок, белиот е понежен и малку посладок, додека виолетовиот е редок, посладок и со лесна горчливост; при готвење позеленува.
Од Перу до Русија: Зошто аспарагусот е ретка појава на нашите трпези
Зелениот аспарагус се одгледува на сонце, белиот се покрива со земја за да остане светол и мек, а виолетовиот содржи антоцијани – пигменти со силни антиоксидативни својства. Најголеми производители се Кина, Перу, Мексико, Германија, Франција и Шпанија, Русија.
Бербата се прави рачно од април до јуни, што ја зголемува цената. Се продава свеж (во сезона), замрзнат или конзервиран. Највкусен е свежиот аспарагус.
Храна за елита или вистински суперфуд?
Аспарагусот е нискокалоричен (20 калории на 100 г), но богат со витамини A, C, E, K, B-комплекс, фолна киселина, железо и антиоксиданти. Ја подобрува дигестијата и е идеален за здрава и балансирана исхрана.
При избор, барајте цврсти стебла со свежи врвови. Чувајте го во фрижидер завиткан во влажна крпа или во чаша со малку вода, и користете го во рок од 2–3 дена. Пред готвење, измијте го добро, отстранете ги тврдите краеви и по потреба излупете ја долната страна.
Коментирај анонимно