Скарлет Штангли – Рај за љубителите на чоколадо и ореви

Ако сте во потрага по совршен десерт кој ќе ги воодушеви вашите најблиски и ќе изгледа како од слаткарница – Скарлет Штангли се вистинскиот избор! Со совршена комбинација од нежни кремови, чоколадна глазура и богата основа од ореви, овие штангли се идеални за родендени, празници или едноставно како сладок момент на уживање. Следете го рецептот чекор по чекор и подгответе совршен десерт!

 

Скарлет Штангли – Рај за љубителите на чоколадо и ореви

📝 Состојки и подготовка:

1. Прв фил (со жолчки и ореви)

• 10 жолчки
• 200 гр шеќер
• 250 гр маргарин
• 200 гр сечкани ореви

Подготовка:

• Изматете ги жолчките со шеќерот во густа пена.
• Варете ги на пареа со постојано мешање додека се згусне (внимавајте да не се свари).
• Оставете да се излади целосно.
• Во изладената смеса додајте го маргаринот и изматете добро со миксер.
• Од оваа смеса одделете 2 лажици настрана (ќе се користат за вториот фил).
• Во остатокот додајте ги сечканите ореви и промешајте.

 

📝 Состојки и подготовка: 1. Прв фил (со жолчки и ореви)

2. Тесто

• 10 белки
• 10 лажици шеќер
• 200 гр мелени ореви
• 2 лажици какао
• 2 лажици брашно

Подготовка:

• Изматете ги белките со шеќерот во цврст снег.
• Додајте ги мелените ореви, какаото и брашното.
• Измешајте внимателно со шпатула додека не се добие рамномерна смеса.
• Истурете во тава (38 x 27 см) обложена со хартија за печење.
• Печете во загреана рерна на 180°C околу 20 минути.
• Оставете да се излади и премачкајте со првиот фил (со ореви).

 

2. Тесто

3. Втор фил (со слатка павлака и чоколадо)

• 1 кесичка желатин
• 75 мл студена вода
• 300 мл слатка павлака
• 2 лажици од првиот фил
• 140 г стопено темно чоколадо

Подготовка:

• Потопете го желатинот во 75 мл студена вода и оставете да набубри.
• Изматете ја слатката павлака во цврст шлаг.
• Додајте го желатинот и повторно изматете.
• Додајте ги 2-те лажици од првиот фил и стопеното чоколадо.
• Измешајте додека се добие хомогена смеса.
• Премачкајте го вториот фил врз првиот на изладеното тесто.

 

3. Втор фил (со слатка павлака и чоколадо)

4. Чоколадна глазура

• 160 г темно чоколадо
• 200 мл слатка павлака

Подготовка:

• На тивок оган стопете го чоколадото заедно со слатката павлака.
• Прелијте го колачот рамномерно и оставете да се излади.
• Ставете во фрижидер неколку часа за да се стегне убаво.

 

4. Чоколадна глазура

✂️ Сечење и сервирање

По целосното ладење, исечете ги штанглите по желба – на правоаголници или коцки. Послужете ги ладни и подгответе се за комплименти! 😊

 

✂️ Сечење и сервирање

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *