Скриената опасност на ултраобработената храна: „Мајките веќе не можат да си ги спасат децата!“
Сѐ повеќе деца во САД страдаат од хронични заболувања поврзани со исхраната, предупредува новиот извештај на Белата куќа. Причината: ултраобработена храна (UPFs), која сочинува дури 70% од дневниот внес кај децата. Овие производи, полни со шеќери, вештачки бои, адитиви и малку или никакви хранливи материи, предизвикуваат здравствени проблеми – од дигестивни нарушувања до метаболички и невролошки состојби.
Тара Ферара од Бруклин четири години се бори со симптоми кај својата ќерка, како болки во стомакот и изненадна анксиозност. Иако ја поставиле на строга диета, дури и храна без глутен и млечни производи, понекогаш можат да ѝ направат штета, како пченкарниот дериват малтодекстрин. Ферара вели дека секојдневно мора да истражува за состојките, бидејќи дури и мали грешки предизвикуваат силни реакции.
Вакви случаи ги има многу…
Истото го доживува и Кариса Сералта од Асторија, чие бебе има ретко нарушување што не дозволува метаболизам на одредени масти. Бидејќи повеќето производи содржат масло од семки, таа е приморана да готви сѐ од нула и да нарачува храна онлајн.
Извештајот предупредува и на масовното присуство на шеќери и преработени житарици во исхраната, што доведува до дебелина, дијабет тип 2 и болести на црниот дроб. Уште полошо – индустриската преработка ја менува структурата на храната, влијаејќи на хормоните за глад и варење.
Родителите бараат поголема транспарентност и достапност на поздрави опции, особено за семејства со пониски приходи. Како што вели Сералта: „Не треба да биде толку тешко да ги заштитиш своите деца.“
Коментирај анонимно