Сладок освежителен момент: Како да направите безалкохолен пунч за целото семејство

Ви треба нешто што ќе ги воодушеви сите, од најмалите до највозрасните? Подгответе дома вкусен и лесен безалкохолен пунш – идеален за секоја пригода.

 

Состојки:

• брусница – 200 г;
• портокал – 2 големи;
• вода – 1 литар;
• мед – 3-4 лажици (или по вкус);
• јаболко – 1 парче;
• цимет – 1 стапче;
• анасон – 1 ѕвезда;
• кардамон – 1 капсула
• каранфилче – 5 пупки

Рецепт за безалкохолен пунч

Истурете ги брусницата во тенџере. Ако бобинките се замрзнати, оставете ги да се одмрзнат. Потоа лесно изгмечете ги со гмечалка за компири.

Измијте ги портокалите. Излупете тенок слој кора од еден портокал со нож за лупење зеленчук и додадете ја на бобинките.

 

 

Додадете ги сите зачини: стапче цимет, каранфилче, цел анасон и кардамон (изваден од капсулата). Количината и видот на зачините може да се прилагодат според вашите лични преференции. За овој рецепт е добра и готова смеса за пунч.

Истурете еден литар вода во тенџерето со брусницата и оставете да зоврие. Откако течноста ќе зоврие, варете ја смесата 3-5 минути на умерена температура. Во меѓувреме, користете соковник за да го исцедите сокот од претходно излупениот портокал. Исечете го другиот портокал на половина, исцедувајќи ја едната половина и оставајќи ја другата половина настрана за сервирање. Истурете го целиот сок од портокал (околу 180 г) во тенџерето со брусницата. Повторно доведете ја течноста до вриење и тргнете ја од оган.

Изладете ја смесата малку, на околу 50 степени Целзиусови. Потоа додадете го медот и мешајте додека не се раствори. Пробајте и прилагодете ја сладоста по вкус. Потоа процедете ја смесата.

За да го направите пијалокот повеќе како пунч, додадете парчиња овошје што лебдат. Откако ќе ги отстраните семките од јаболкото, исечкајте го јаболкото на мали, случајно обликувани парчиња. Слично на тоа, исечете ја и половината од портокалот што ја задржавте. Додадете ги парчињата овошје во ароматичната течност. Можете да ги додадете и брусницата што останала од цедењето.

Традиционално, пунчот се служи во големи проѕирни чаши, со лажица или лажица. Се верува дека секој гостин има право да ја измери и сипе својата порција. Дома, можете веднаш да го сипете пијалокот во чаши, украсувајќи го со парчиња портокал со каранфилче забодени во кората, по желба. Пунчот обично се пие топол, но е подеднакво вкусен и ладен.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *