Слеп уметник создава неверојатна уметност користејќи го само чуството за допир

Американскиот уметник Џон Брамблит започнал да го губи видот кога имал само осум години, а станал целосно слеп поради епилепсија кога имал околу триесет години. Денес, тој не може да гледа сенки или форми, но сепак има светлосна перцепција. И така, неговото единствено бегство од депресија стана цртањето. Џон разви свој стил: ги меша боите на маслени бои со специфични нијанси со чувството за допир и користи текстури за навигација на платното.

2001 година беше пресвртница во кариерата на Џон како сликар.

„Кога првпат започнав да сликам, никогаш не помислував дека може да се изедначи со точноста и сложеноста што ги имаше мојот цртеж кога можев да гледам“.

„Само една година откако ослепев, почнав да наоѓам начин како повторно да цртам“.

„Во суштина, она што го правам е да заменам сè што очите би направиле за уметник кој може да види со моето чувство на допир“.

„Кога ќе го размислите, очите навистина прават само две работи за еден сликар, тие ви дозволуваат да знаете каде се работи на платното и ви дозволуваат да одредите различни бои“.

„Со текот на времето, развив различни техники кои ми дозволуваат да бидам многу попрецизен кога станува збор за поставување на линиите“.

„На првите уметнички изложби што ги направив, не  кажав никому дека сум слеп“.

„Не им кажав на луѓето дека сум слеп не затоа што се срамав, туку затоа што не сакав тоа да влијае на начинот на кој тие ја перцепираат уметноста“.

Слепилото може да стане последната точка за секој уметник. Но, не за Џон Брамблит. Губењето на видот всушност му помогна да ја открие својата генијалност и да го развие својот необичен талент.