Со овој експеримент можете да проверите дали Фејсбук ве шпионира

Дали некогаш сте биле малку вознемирени кога вашите апликации за социјални медиуми ќе рекламираат нешто за што зборувавте еден ден порано? Сега, сега има начин да проверите дали ве шпионираат.

Многумина од нас веројатно се запрашале дали Фејсбук, или сега може да кажеме Мета, ја шпионира нашата активност.

Овој „генијален“ тест може само да одговори на тоа прашање.


Тестот доаѓа од канадскиот корисник на TikTok Мортен Ранд-Хендриксен.

Хендриксен вели дека „Фејсбук не те слуша“. Па, тоа е одговорот на нашето прашање.

Сепак, тој продолжува тој објаснува дека „не затоа што не можат да слушаат туку затоа што не мораат“. Реалноста, тврди тој, е „всушност многу полоша од тоа“.

Хендриксен објаснува:

Ако користите интернет, која било веб-апликација, веројатно постои тракер на вашиот пребарувач што бил оставен таму од апликација како Фејсбук во одреден момент кога сте ја посетиле страницата, и тој тракер испраќа сигнал назад до Фејсбук велејќи „еј, оваа личност пребарувала за оваа работа“.

Еве го чудниот дел, Хендриксен тврди дека наводно „ова се случува дури и ако немате профил на Фејсбук“.

Тој продолжи: „Сè уште ќе ве следат ако активно користите интернет, освен ако постојано не ги бришете вашите колачиња“.

Хендриксен тврди дека „ако се дружите со некој друг“, без разлика дали тоа е вашиот партнер, близок пријатели или деца, процесот на собирање информации станува „поинвазивен“.

Тој вели дека:

„Со текот на времето, системот открива дека вашите телефони или уреди често се во близок контакт еден со друг, така што тоа значи дека овие луѓе веројатно разговараат едни со други“.

Сите сме имале момент кога сме разговарале со пријател за нешто и тоа магично се појавува во нашето предложено пребарување на Google следниот ден.

Хендриксен објаснува дека ова е затоа што:

„Вашиот пријател го направил истото пребарување, а Фејсбук сфатил дека вие двајца се дружите  и, според тоа, веројатно е дека ќе ги направите истите пребарувања“.

Ова, додава тој, е овозможено со компании како Facebook и Google кои „ги споделуваат своите податоци“.

Според Хендриксен, не е само Фејсбук. Тој вели дека ако „постојано го користите истиот уред и постојано се дружите со истите луѓе, овие компании ќе знаат речиси сè за вас“.

Сепак, Фејсбук остро ги отфрли тврдењата дека слушаат разговори.

Но, ако сакате сами да го тестирате ова, можете да се јавите на некој од вашите пријатели, да разговарате за нешто што ви треба и да ги натерате да го пребаруваат истото на нивниот телефон. Потоа, можете да видите дали се појавува во вашите предложени пребарувања неколку дена подоцна.

Хендриксен вели дека вашиот пријател ќе треба да го гугла она што го барате, бидејќи ако само зборувате за тоа нема да успее.

„Вашите разговори се игнорираат, но во моментот кога ќе внесете текст, сè се појавува веднаш“, додаде тој.