Солено езеро во Кина кое го воодушевува секој што ќе го види

Солното езеро Чака се наоѓа во округот Улан, префектурата Хаикси, Кингхај, Кина. Ова езеро во овална форма се наоѓа во близина на источниот крај на сливот Каидам, на 298 километри западно од главниот град на провинцијата Ксининг. Името „Чака“ во превод од тибетски значи „солено езеро“. Езерото Чака е една од главните туристички дестинации и клучен рудник за сол во Кингхај. Повеќе од 3 милиони луѓе го посетија во 2018 година. Езерото е познато по својата кристално сина вода и рефлектирачко дно, а во народот е познато како „Огледало на небото“.