Солено кафе: Чуден вкус или нов хит од Виетнам?

Кафе со сол? Звучи како грешка на бариста или пак шала од социјалните мрежи. Но, една голтка е доволна за да разберете: ова не е само тренд, туку нова ера во кафето. Виетнамското солено кафе Ca Phe Muoi брзо освојува љубители на кафе низ целиот свет.

 

Како сè започна

Историјата на соленото кафе не започнала на модерните улици на Ханој или Сајгон, туку во крајбрежниот град Хуе , старата царска престолнина на Виетнам.
Легендата вели дека сопственикот на мала кафетерија случајно го пресолил пијалокот, но муштериите неочекувано го пофалиле вкусот – мазен, кремаст и без горчина. Така се родило Ка Фе Муои – кафе со сол и шлаг.

Денес, овој пијалок се служи во стотици виетнамски кафулиња, а видеата со рецепти добиваат милиони прегледи на TikTok и Instagram. Во 2024 година, хаштагот #saltycoffee доби над 17 милиони споменувања, а трендот се прошири во Европа и САД.

☕ Што е посебно во врска со тоа?

Класичниот Ca Phe Muoi се состои од само четири состојки:

  • свежо сварено виетнамско кафе (често со употреба на традиционален виетнамски уред наречен phín),
  • малку кондензирано млеко ,
  • прстофат морска сол ,
  • и одозгора шлаг или млечна пена.

На прв поглед, нема ништо необично. Но, кога солта ќе влезе во кафето, се случува мало чудо од хемија и вкус.

🧂 Зошто солта го подобрува вкусот на кафето?

Солта не го прави пијалокот солен.
Таа ја омекнува горчината на кафето и ја зголемува неговата природна сладост. Овој ефект е едноставен: натриумот ги потиснува горчливите пупки за вкус, правејќи го вкусот на кафето поизбалансиран .

Гастрофизиолозите одамна знаат дека мала количина сол може да го подобри перцепцијата на сладост – затоа готвачите дури додаваат и прстофат сол во десертите.
Значи, во Ка Фе Муои, солта делува како природен „засилувач на вкус “, истакнувајќи ги меките ноти на карамела и чоколадо од кафето.

☁️ Каков е вкусот?

Првата голтка е изненадувачка.
Наместо вообичаената горчина, се чувствува кадифена мекост. Мала соленост се комбинира со карамелизираното кондензирано млеко и павлака, а кафето станува како десерт – густо, обвиткувачко и совршено избалансирано.

Некои го споредуваат вкусот со солен карамел или лате од морска пена . Други велат дека соленото кафе „го смирува јазикот“ по обично еспресо.

Плус, пијалокот изгледа импресивно: слоевит, густ, со лесен, кремаст врв – совршен за фотографии и видеа.
Во време кога сè треба да биде за Инстаграм, тоа е половина од битката.

💡 Дали е можно да се направи солено кафе дома?

Да! Не ви треба ништо посебно за да го направите ова дома. Еве еден едноставен рецепт:

  1. Сварете силно кафе – ќе ви одговара виетнамско, еспресо или турско кафе.
  2. Додадете лажичка кондензирано млеко (или малку крем).
  3. Во посебен сад, изматете ја слатката павлака со малку сол (околу 1/8 лажичка на 200 мл).
  4. Истурете кафе во шолја и прелијте со солена пена одозгора.

Пробајте го со претпазливост – комбинацијата може да изгледа чудно, но многумина се заљубуваат во неа уште од првата голтка.

🔬 Што вели науката?

Интересно е што солта влијае не само на вкусот, туку и на перцепцијата на кофеинот.
Истражувањата покажуваат дека натриумот може да ја намали перцепираната горчина на кофеинот , правејќи го пијалокот полесен за желудникот и повкусен.

Покрај тоа, кафето со сол има помала веројатност да предизвика киселост отколку црното кафе без адитиви.
Можеби затоа Ca Phe Muoi стана толку популарно меѓу љубителите на кафе кои се чувствителни на киселост или горчина.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *