Шпагети карбонара – едноставен класичен рецепт со сланина и јајца
Шпагети карбонара е јадење што со децении опстојува токму затоа што е едноставно, силно по вкус и без непотребни компликации. Иако потекнува од Италија, оваа паста многу лесно се вклопува и во македонската кујна, затоа што се базира на состојки што ни се блиски: тестенини, јајца, сланина и сирење. Без кремови, без модерни „надградби“, туку чист, јасен вкус. Ова е оброк што се подготвува брзо, а заситува како вистинска домашна храна. Токму затоа карбонарата често се правела како храна за работници – енергична, калорична и практична.

Содржина:
Правилната техника и соодносот на состојки се клучот за совршена карбонара
Карбонарата не трпи импровизации со техниката. Најважно е шпагетите да се сварени ал денте, а сланината да биде со повеќе месо отколку маснотија. Премногу масно ќе ја „убие“ текстурата, а премалку вкус ќе ја направи бледа. Јајцата не се готват директно на оган. Топлината од шпагетите е доволна за да ги згусне и да создаде природен, свилен сос. Токму тука најчесто се греши – ако тавата е жешка, ќе добиеш кајгана наместо карбонара.

Состојки и подготовка – само она што е неопходно за традиционален вкус
Состојки за 4 порции:
• 250 грама шпагети
• 20 грама путер
• 2 чешниња лук
• 1 глава црвен кромид
• 50 грама сланина
• 200 мл крем (20%)
• 50 грама рендано пармезан сирење
• 4 парчиња пилешки јајца
• по вкус сол
• по вкус мелен црн пипер
Подготовка: Во големо тенџере зовријте вода со сол и сварете ги шпагетите една минута пократко од времето наведено на пакувањето. Ал денте е задолжително, затоа што тестенините дополнително ќе „работат“ кога ќе се соединат со сосот. Додека шпагетите се варат, во тава растопете малку путер и додајте ситно сечкан црвен кромид, лук и сланина. Пржете на умерена температура додека кромидот не омекне, а сланината не пушти мирис и не добие лесна боја. Не треба да биде крцкава, туку сочна. Во длабок сад изматете ги жолчките со ренданиот пармезан. Зачини со малку сол и црн бибер. Смесата треба да биде густа и мазна. Кога шпагетите се готови, исцедете ги и веднаш додајте ги во тавата со сланината. Промешајте кратко, па тргнете ја тавата од оган. Додадете ја смесата со јајца и сирење и брзо измешајте, додека топлината од шпагетите не создаде кремаст сос што рамномерно ги обвива.

Сервирање на вистинска карбонара – топла, кремаста и без непотребни додатоци
Шпагети карбонара се служат веднаш. Одозгора се додава уште малку рендан пармезан и свежо мелен црн бибер. Јадењето е најдобро додека е топло, без повторно загревање.

Коментирај анонимно