Шпанија е подготвена повторно да ги прими милионите туристи, а првата тура веќе пристигна во Мајорка

Шпанија беше на шестото место во светот по бројот на случаи на коронавирус. Во земјата се откриени над 244 илјади потврдени случаи, а повеќе од 27 илјади луѓе починаа од „Ковид-19“. Во Шпанија беа воведени строги карантински мерки што доведоа до стабилизирање на ситуацијата.

Сега тие постепено почнуваат да ги отстрануваат ограничувањата во карантинот и животот се враќа на вообичаениот тек. Од 21 јуни, Шпанија ќе ги укине граничните контроли со земјите-членки на ЕУ, а од 1 јули ќе ги отвори границите со другите земји. Во меѓувреме, првите германски туристи кои учествуваат во шпанската пилот-туристичка шема веќе пристигнаа во Мајорка.