Според Италијанците луѓето често ги уништуваат шпагетите со овие вообичаени грешки

Шпагетите се едноставно јадење, но и најмалите грешки во подготовката можат да го уништат вкусот. Според италијанските кулинарски експерти, многу луѓе ги прават истите грешки во кујната, што можат лесно да се избегнат.

Недоволно сол во водата

Една од најчестите грешки е додавањето премалку сол во водата за варење тестенини. Италијанските готвачи, како шефот Силвија Колока, нагласуваат дека водата треба да биде „солена како морето“ за тестенините да добијат богат вкус.

„Солта е дел од целокупниот вкус. Без неа, дури и најдобриот сос нема да го спаси јадењето,“ вели Колока. Таа додава дека солта може да се стави и пред и откако водата ќе зоврие, па дури и во ладна вода ако добро ја промешате.

Додавање масло во водата

Иако многумина мислат дека маслиновото масло ќе спречи лепење на тестенините, тоа е непотребно, велат експертите. Маслото само ќе исплива на површината и ќе го спречи сосот да се задржи на тестенините.

„Најдобриот начин да спречите лепење е да ги варите тестенините во доволно солена вода и да ги промешате неколкупати додека се готват,“ објаснува Колока.

Кршење на шпагетите

Некои луѓе ги кршат шпагетите на половина за полесно да се варат, но тоа ја нарушува хармонијата на јадењето, тврдат италијанските готвачи.

„Должината на шпагетите игра важна улога во задржувањето на сосот и создавањето совршен залак,“ велат од „Барила“.

Која е вистинската тестенина за болоњезе?

Некои експерти додаваат дека шпагетите не се најдобриот избор за јадења како болоњезе. За такви рецепти, тие препорачуваат подебели тестенини како талијатели, кои подобро го задржуваат богатиот месен сос.

Со неколку едноставни промени во подготовката, вашите тестенини можат да бидат вкусни како на вистинска италијанска трпеза.

  • Васе напиша:

    За сиромавиот и напатен македонски народ, освен леб и сол, тестенините се добредојдени и свежо покачени за 25% во маркетите широм Македонија (никогаш северна) пред Новогодинишните и Божиќни празници!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *