Спортистка во осмиот месец од бременоста освои златен медал во теквондо

Не мислам дека некој би обвинил некоја личност за леснотијата за време на бременоста, но спортистката  Аминат Идрес од Нигерија реши да ги надмине сите очекувања и победи на Националниот спортски фестивал.

Откако беше пролонгиран од Март 2020 година, настанот што се одржува на секои две години, во моментов е во тек во државата Едо, Нигерија, каде што спортистите од голем број спортови се собраа да ги покажат своите вештини.

Како резултат на доцнењето, се случи Идрес да биде бремена осум месеци кога дојде време да се оддржи настанот, но тоа не ја спречи да одржи толку импресивен перформанс што и донесе златен медал во „Mixed Poomsae“  категоријата .

Poomsae е неборбена симулирана категорија на теквондо, а во победничкиот приказ на спортистката се виде како демонстрира некои од различните борбени техники.

Говорејќи за нејзината победа, Идрес рече дека се чувствува воодушевена од нејзиното достигнување, додавајќи: „Тоа е таква привилегија за мене. Само што решив да пробам откако тренирав неколку пати… Се чувствува навистина добро“.

26-годишната девојка објасни дека „секогаш уживала во тренингот“ пред да забремени, па затоа „не изгледало поинаку“ кога продолжила да тренира со растечкиот стомак.

Иако Идрес доби неколку критики за нејзината одлука да учествува во настанот, таа истакна дека „нема многу ризик, па затоа решив да пробам“.

Таа објасни:

Многу луѓе не разбираат за што всушност станува збор за теквондо. Чувствувам дека ова е авенија за едукација на луѓето за ова. Таеквондо има две гранки: борбен спорт и Помса – што е форма на вежбање… само прикажување на техниките за раце и нозе во Теквондо.

Мојот лекар, како и организациското тело на игрите ми потврдија дека можам да учествувам во безконтактниот спорт.

Филип Шаибу, претседател на организациониот одбор на Националниот спортски фестивал годинава, понатаму увери дека Идрес е способен да учествува, објаснувајќи во изјава: „Таа беше има дозвола да учествува. Таа исто така тренираше со месеци пред учеството на турнирот“.

Снимката од изведбата на Идрес е прегледана илјадници пати, што поттикна многу корисници на социјалните мрежи да ја бранат нејзината одлука да учествува во настанот и да ја пофалат за нејзината победа.