Стаклен павиљон во Србија, каде што природата е на дланка

Главната идеја на проектот беше да се вклучи идниот сопственик во процесот на градење, специфицирајќи ги само достапните локални материјали и градежните знаења. Куќата е изградена од локални занаетчии користејќи градежни техники и материјали со стандардни големини, осигурувајќи дека проектот може лесно да се обнови во иднина.
Стаклени sидови и решеткаста челична рамка ја дефинираат Куќата Авала, која студиото за архитектура „Тен“ го создаде во закосен овоштарник на планината Авала во Белград, Србија. Домот бил нарачан од локален занаетчија и декоратор кој сакал да се испита себе си и своите вештини со создавање на дом користејќи локални ресурси и ограничен буџет. Според Тен од Белград и Цирих, проектот стана заеднички експеримент со клиентот за да видат што може да се постигне во рамките на буџетот: „Тој ја предизвика нормата на архитектурата како целосен концептен производ, но наместо тоа го отвори процесот како вистински разговор. за градежништвото, идната употреба и практичното и неопходно одржување “.

Куќата Авала е дизајнирана околу челична мрежа од 16 x 16 метри, која е поделена на модули од 3,2 на 3,2 метри. Голем двор го пробива центарот. Затворените живеалишта се наоѓаат по едната страна од решетката, додека другите три страни се оставени отворени за употреба како тераси. Решетката ја допира земјата само во три точки. Бетонските конструкции се дизајнирани да личат на камења во пејзажот. Најголемиот дел од нив содржат во бањата, додека другиот бетон служи како скалило до куќата. Внатре, домот е дизајниран како еден долг простор со отворен план со простор за спиење, кујна и трпезарија, како и дневна соба и бања. Доколку е потребно, овие области може да се одделат со завеси од подот до таванот. Продториите се обложени со стакло од едната страна и ѕид од 10 големи челични врати што се отвораат целосно на терасите од друга страна.