Стануваме подобри кога добрината ни е ставена на искушение! 10 цитати за животот кои ни се потребни денес

Сакаме да ве потсетиме на мудрите зборови на двајца духовни гиганти, кои звучат особено релевантни во овој тежок период за целиот свет – време кога човештвото се соочи со невидена неволја и се чинеше дека молчи пред лицето на страдање и неизвесност.

Далај Лама и Архиепископот Дезмонд Туту не се само големи духовни водачи на нашето време, туку се и морални учители. Нивната храброст и нивната стабилна верба во човештвото инспирираат милиони луѓе ширум светот. Тие ги надминуваат верските догми и зборуваат со загриженост и топлина за целото човештво.

1. Можеме да ја излечиме сопствената болка со тоа што ќе се свртиме кон болката на другите. Кога размислуваме како да ги ублажиме туѓите страдања, нашето страдање слабее. Еве ја вистинската тајна на среќата.

2. Страдањето е можност што ви ја дава судбината – да научите цврстина, да бидете во можност да одржите самоконтрола пред лицето на опасностите и испитувањата. Страдањето може да нè налути или да нè облагороди; сето тоа зависи од тоа дали сме во состојба да најдеме значење.

3. Она што ги тера луѓето да напредуваат, да ги стегаат забите, да ги закопаат ноктите во дланките и да продолжат понатаму, не е оптимизам, туку надеж. Тврдоглава, непобедлива надеж. Надежта е противотров на очајот. Сепак, надежта бара верба, дури и ако тоа е верба едноставно во човечката природа или во многу издржливоста на животот да се најде начин за излез од која било ситуација.

4. Единствено што ни носи среќа е љубовта. И добрината. Тие инспирираат внатрешна сила и самодоверба и го намалуваат стравот.

5. Ние сме програмирани да бидеме сочувствителни. Ние сме создадени да се грижиме за другите и да бидеме дарежливи едни кон други. Ние згаснуваме кога е невозможно да се комуницира. Делумно, ова е причината зошто суровиот затвор е толку ужасна казна.

6. За да се развие и да се облагородува нечиј дух, мора да се доживее неволја, одредено лишување или разочарување. И тој го учи тоа на сите начини, добивајќи различни лекции. Иако тој не го гледа секогаш тоа како можност да расте. Постојат неколку луѓе, чии животи се развиваат непречено, без перипетии, од почеток до крај и им е тешко да ја научат оваа лекција. А сите мора да бидат прочистени.

7. Начинот за надминување на тагата и маката што ве обземаат како резултат на тешка загуба е да ги користите како мотивација и да откриете подлабоко значење на она што се случува.

8. Со вашиот духовен раст можете да прифатите сè што ви се случува. Вие не го прифаќате тоа како резултат на погрешно или да барате вина за тоа што се случило – тоа е само дел од ткаенината на животот. Постојат моменти на безнадежност и незадоволство во животот. Прашањето не е „Како да ги избегнеме?“, Туку „Како да ги искористиме како нешто позитивно?“

9. Кога ќе најдеме поголема радост, можеме да се соочиме со страдање на начин што нè облагородува, наместо да ни остави горчина во душите. Така минуваме низ тешкотии без да ни се стврдне срцето. Без да бидеме скршени.

10. Што и да ви понуди животот, можете да одговорите со радост. Радоста е среќа што не зависи од тоа што се случува. Тоа е благодарен одговор на можноста што животот ви ја нуди во овој момент.