Старо проклетство: Градот на југот на Чизмата на кој ниту еден Италијанец не сака да му го изговори името

На врвот на зелените ридови, на околу два часа возење од Бари, се наоѓа Колобраро, град што на прв поглед изгледа како идилично место создадено да се печати на разгледници.

Ако одлучите да посетите град од бајките на југот на Италија, во никој случај не кажувајте го неговото име затоа што може да претрпите несреќа. Така барем веруваат Италијанците, кои наместо тој гаден збор што започнува со „к“, претпочитаат да изберат чила пајз, што на локалното наречје значи „chillu paese“.

Во градот што носи несреќа, тие тврдат дека проклетството е старо колку и самите темели, но според легендата спиело сè до 20 век кога го разбудиле адвокат и вештерка.

Како сценарио на филм, адвокат кој никогаш не изгубил ниту еден случај еднаш извикал на суд: „Ако лажам, нека падне овој лустер над нас!“

Лустерот падна и му донесе лоша репутација на градот. Во тоа време, почна да се шири глас дека група локални жени практикуваат црна магија, предводена од Ла Катре, стара жена која се сметаше за волшебничка.

Антрополозите кои решија да ги откријат тајните на градот не поминаа добро. Наскоро по нивното пристигнување, тие биле погодени од несреќи или болести, а жителите на „тој град“ заклучиле дека проклетството е виновно за сè.

Наместо да се преселат, тие ги свртија магиите во нивна полза, па затоа за време на свеченостите и фестивалите облекуваат костими на вештерки и волшебници, а туристите носат специјални амајлии за да не им наштетат злобните сили.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.