Што да направите кога листовите на вашето растение стануваат кафеави
Тешко е да се најдат кафеави врвови на вашето мало растение: знаете дека е ваша вина, но не сте сигурни што сте згрешиле и не е дека растението ќе ви каже. За да откриете зошто врвовите на листовите станале кафеави на вашето домашно растение, ќе мора да направите некоја ботаничка детективска работа за да дојдете до коренот на работата, но тоа е често предизвикано од следниве работи.

Неправилно наводнување може да направи лисјата на растенијата да станат кафеави
Кафеавите врвови на листовите може да укажат дека не го наводнувате вашето растение доволно, дека го наводнувате премногу или не го наводнувате во вистинско време. Мора да ги запознаете потребите на вашето растение. Не постои единствен пристап за сите: на некои им се допаѓа суво, на некои влажно, но за повеќето, можете да откриете дали им треба вода со проверка на почвата. Сува почва значи додавање вода. Влажната почва значи дека сте добри.
Но, премногу вода е исто така лоша: кафените лисја може да бидат предизвикани и од прекумерно наводнување. Можете брзо да дијагностицирате дали му ставате на растението премногу или премалку вода со забележување на целокупната состојба на неговите лисја. Премногу наводнуваните растенија имаат тенденција да имаат млитави лисја, додека оние кои се недоволно наводнети се чувствуваат суви или крцкави.
Дури и ако ја наводнувате вистинската количина, листовите со кафеав врв може да бидат предизвикани од видот на вода што ја користите. Ако користите омекната вода, ако додавате сол во водата и пак не функционира, обидете се да се префрлите на дестилирана или филтрирана вода
Недостатокот на влажност може да направи лисјата да станат кафеави
Исушените врвови на листовите на вашето домашно растение може да бидат предизвикани и од премалата влажност во вашиот дом. Можеби воздухот во вашата куќа е сув поради тоа како го загревате, или областа во која живеете може да доживува суво време. Во секој случај, треба да додадете малку влага во околината на вашето растение. Еден начин да го направите ова е да го групирате заедно со други растенија, така што едното растение „издишува“ влага, другите ја земаат. Друго решение е да го ставите вашето растение на послужавник или чинија полна со камчиња и вода. Испарувањето на водата може да обезбеди локализиран џеб за влага за вашето растение да напредува.

Неправилно ѓубрење може да направи лисјата на растенијата да станат кафеави
Ако врвовите на листовите на вашите растенија изгледаат изгорени, темно зелени или црвеникаво виолетови, можеби не добиваат доволно фосфор. Жолта или кафеава по должината на рабовите на постарите лисја, пожолтувањето помеѓу вените, дамките и виткањето на листовите може да укажуваат на недостаток на калиум, а тоа значи дека имате проблем со ѓубриво.
Пред само да фрлите куп ѓубриво и да се надевате на најдоброто, знајте дека кафеавите, изгорените или обезбојуваните врвови на листовите може да бидат предизвикани и од премногу ѓубриво. Некои видови ѓубрива додаваат сол што се акумулира во почвата со текот на времето, што резултира со изгореници. Ако забележите бела кора на почвата, чиниите или на страната на вашето тенџере, тоа може да биде акумулација на сол. Ако е така, исплакнете ја почвата така што ќе го ставите садот во мијалникот и ќе го наводнете додека земјата не се натопи целосно и водата не помине низ неа. Повторете го ова неколку пати за навистина да ја измиете солта од нечистотијата. Или можете да го притиснете копчето за ресетирање и да го пресадите со свежа земја, што сепак треба да го правите на секои 12 до 18 месеци за повеќето растенија.
Исечете ги кафените лисја
Откако ќе ја дијагностицирате причината за обезбојувањето на лисјата на вашето растение, време е да ја оставите оваа непријатност зад себе и да ги исечете кафеавите делови. Користејќи остри ножици, исечете по природната форма на листот, оставајќи тенка кафена површина околу сечењето. Откако ќе пораснат новите здрави лисја, треба да изгледа како никогаш да не било кафеаво. Избришете ги ножиците со алкохол пред да ги исечете листовите за да не ширите ништо од растение до растение.

Коментирај анонимно