Што може да се случи со нашето тело ако ненамерно јадеме мувла

Замислете ја оваа ситуација: Само што сакате да гризнете од совршениот сендвич кој си го подготвивте и на вториот залак забележувате дека лебот е мувлосан.

Ова веројатно ви се случило еднаш или двапати и веројатно сте загрижени за можните последици. И, всушност, има неколку различни начини на кои телото може да реагира на ова.

Некој вид на мувла може да го оштети црниот дроб

Постојат токсични хемикалии кои можат да се најдат на мувла, и тие можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми како оштетување на црниот дроб, повраќање, гадење и дијареја. Сепак, ова зависи од неколку фактори како вашиот имунолошки систем или возраста. Еден од најчестите и најтоксичните е познат како афлатоксин кој дури може да предизвика карцином.

За среќа, не целата мувлосана храна ја произведува оваа хемикалија. Сепак, може да се најде на кикиритки и пченка.

Бактериите во мувалата можат да предизвикаат симптоми на труење со храна

Мувлата, само по себе, не е толку опасна и шансите да се разболите навистина се ниски. Сепак, она што може да ве направи болни се бактериите што можат да растат заедно со неа. Во овој случај, може да доживеете симптоми како повраќање, дијареја и гадење. Нивната тежина ќе зависи од видот на бактериите и количината на храна што сте ја јаделе.

Можеби сте алергични на мувла

Постојат некои луѓе кои имаат алергиски реакции на мувла. Ако сте чувствителни подобро е да внимавате. Симптомите кои можат да бидат знак на алергиска реакција се:

 • Иритирани и насолзени очи
 • Осип
 • Отежнато дишење
 • Растечен или затнат нос

Постои храна со мувла која нашите тела можат лесно да ја варат

Мувлите што се користат во различни видови сирење се безбедни за јадење. Но, за жал, сè уште не се во ред за оние кои имаат алергии на мувла.

Бонус: Храна која е безбедна за јадење откако ќе ја отстраните мувлата

 • Кулен, чајна или пушено месо
 • Цврсто сирење каде мувлата не е дел од процесот
 • Сирење направено со мувла, но со дополнителен мувла што расте (ако го извадите второто)
 • Цврсти зеленчуци и овошје

Храна која НЕ треба да се користи откако ќе забележите мувла

 • Виршли и сланина
 • Варен остатоци од живина, тестенини и зрна
 • Меко сирење, павлака и јогурт
 • Џемови и желеа
 • Меки зеленчуци и овошје
 • Ореви, мешунки и путер од кикиритки
 • Леб и печива