Што може да се случи со вашето тело ако започнете да спиете без перница

Првите перници за кои знаеме датираат од Античка Месопотамија. Тие биле направени од камен, а само богатите луѓе можеле да си ги дозволат. За разлика од античките камени перници, оние што ги користиме денес се неверојатно меки.

Токму поради ова многу луѓе не можат да го замислат спиењето без да гушкаат својата голема омилена перница. Но, всушност, спиењето со перница можеби не е најдобриот начин за вистински одмор, бидејќи може да влијае на вашето тело и расположение.

Спиењето без перница има многу здравствени придобивки, а токму денес ќе ве запознаеме со неколку од нив:

1. Спречува болка во грбот

Многу перници може да доведат до неприродна положба на спиење, а потпората што ја даваат не трае долго. Иако самата перница нема да предизвика повреда на грбот, всушност може да ги влоши многу од основните симптоми. Кога спиете без перница, ‘рбетот може правилно да се одмори, при што телото ќе биде природна положба.

2. Ви помага да се справите со болката во вратот

Повеќето перници не можат да ви помогнат да спиете во вистинската позиција, па дури можат да ги влошат положбите на спиењето. Свиткување на вратот на кој било начин подолго време ќе ве направи да се чувствувате непријатно, а перниците кои се премногу цврсти или премногу меки може да доведат до болка во вратот.

3. Се бори против главоболките

Ако се будите со главоболка или чувствувате зашеметеност, можеби вината лежи токму во перницата. Перниците што се превисоки предизвикуваат вашата глава и врат да се свиткаат напред, со што додаваат поголема напнатост на мускулите на вратот. Ова може да ви создаде главоболка наутро откако ќе станете од кревет.

4. Може да го ублажи стресот

Ако ако вашата перница ви создава непријатност во текот на ноќта, може да предизвика цело време само да се вртите во креветот. Колку повеќе нарушувања на спиењето имате, толку помалку време ќе има вашето тело за многу важни функции што се случуваат за време на спиењето. Постојаното лишување од сон може да влијае на вашето расположение и вештини за размислување и ќе предизвика вашето тело да ослободува повеќе кортизол т.е хормон на стресот во текот на денот.

5. Спречува појава на акни на лицето

Вашата кожа ќе ви се заблагодари што се ослободивте од перницата. Лицето ви е нормално притиснато на перницата поголемиот дел од времето во текот на ноќта. Но, перницата веројатно не ја перете секој ден, а на истата се наталожуваат мртви клетки, нечистотија и прашина. Сето ова може да доведе до пукнатини, воспаление и предвремени брчки на вашето лице.

6. Може да влијае добро за вашата коса

Ако се будите наутро со сува и испреплетена коса, можеби ќе сакате да се откажете од вашата перница здравјето и негата на вашата коса. Кога се свртувате ноќе, косата се трие од навлаката за перници, предизвикувајќи појава на кршливост. Навлаките за перници исто така можат да ги апсорбираат маслата од вашата коса, оставајќи ја истата сува и кршлива.