Што навистина се случува кога мувата ќе слета на вашата храна

Постојат различни работи што можете да ги направите кога ќе видите дека мува слетала на вашата храна. На пример, можете веднаш да го фрлите вкусниот ручек. Но, има некои од нас кои ќе продолжат да јадат како ништо да не се случило затоа што, „тоа е само мува“. Па, овие грешки всушност можат да донесат некои проблеми во вашата чинија и подобро е да знаете за нив отколку да останете неинформирани.

1. Тие можат да повратат на вашата храна

Еве што треба да знаете: домашните муви јадат со цицање течности низ нивните усти. Обликот на нивните усти е таков зошто тие треба да го претворат секој оброк во течност. За да го направите ова, тие пикаат на вашата храна со свој плунка, што може да содржи сè што јаделе претходно (на пример, расипано месо или измет).

2. Тие можат да постават јајца на вашиот оброк

Оние вкусни остатоци што ги чувате за подоцна може да се претворат во совршено гнездо за јајца. И откако ќе помине некое време, тие ќе прераснат во мали муви (црви или ларви) кои навистина можат да ве отрујат со бактерии. Затоа, запомнете да ја покриете вашата храна ако сакате да ја оставите надвор некое време.

3. Нивните нозе и крилја можат да ја претворат вашата храна во гнездо на бактерии

Веќе знаеме дека овие инсекти се исполнети со бактерии внатре. Но, дали знаевте дека најголем број микроби можат да се најдат на надворешната страна од нивното тело? Според Нанинг Технолошкиот универзитет, „секој чекор од стотиците што ги прави мува остава трага од микробна колонија“. Тоа значи дека нешто што ќе допрат може сериозно да се зарази.

4. Тие можат да носат над 60 болести

Мувите можат да пренесат најмалку 65 различни болести кај луѓето само со ползење преку ѓубре и храна. Тоа вклучува дизентерија, дијареја, колера, па дури и лепра. И, луѓето не се единствените кои можат да страдаат, мувите можат да заразат и други животни, како кокошки или свињи.