Што се случило на најдолгиот лет во светот и зошто со денови останале во воздухот

На почетокот, 64 дена во авион без никогаш да ја допрете земјата може да звучи нереално. На крајот на краиштата, никој не би сакал да остане во воздух повеќе од 2 месеци. Но, 2 пилоти го направиле токму тоа, и сè започнало како реклама во 1958 година.

Авантурата започнала благодарение на еден хотел

Бидејќи хотелот „Хациенда“ бил далеку од сите други одморалишта, тој не бил успешен – добро, не онолку колку што очекувале сопствениците – и им снемувало идеи за рекламирање. Сепак, механичарот за автомати, Боб Тим, смислил уникатен план да го направи најдолгиот лет во историјата, без никогаш да ја допре земјата.

Целта била да се надмине претходниот рекорд, што бил 50 дена. Во замена за 100.000 американски долари што Боб ги добил од сопствениците за проектот, го напишал името на хотелот „Хациенда“ на авионот.

Седиштето на копилотот било отстрането

За овој историски лет, купиле Чезена 172, а пилотите биле Боб Тим и Џон Кук. Сепак, обичен мал авион не бил во можност да ја заврши работата, па тие направиле некои промени. Внатрешноста била прилагодена со додавање на душек за пилотите да можат наизменично да се одмораат во интервали од 4 часа.

Додаден е и мијалник за да можат Боб и Џон да се одржуваат чисти. Моторот исто така бил заменет, а новиот можел да собере повеќе гориво.

Полетале на 4 декември. Отпрвин летале исклучиво над Лас Вегас за секој случај да мора да слетаат. Но, подоцна, тие започнале да летаат низ пустините Калифорнија и Аризона.

Авионот морал да одговара на брзината на пикапот

Бидејќи морале да останат во воздухот повеќе од 50 дена, без воопшто да слетаат, морале да најдат начин да наполнат гориво. Но, тие не го сториле ова со соларни панели или пренесување на гориво во воздух. Тие всушност летале заедно со пикап возило, одговарајќи на неговата брзина.

На овој начин, тие го полнеле гориво во авионот, а во исто време ги добивале и своите оброци што ги правеле готвачите на хотелот „Хациенда“. Овој процес им траел само 3 минути, а тие тоа го правеле двапати на ден.

За малку да не го надминале рекордот

Божиќ и новогодишната ноќ поминале без никакви компликации. Тие морале да бидат зафатени и да се забавуваат што е можно повеќе. Така, тие имале стрипови и правеле мали работи и вежби.

Но, со текот на времето, бучавата од моторот, изолацијата и исцрпеноста им нанела штета на Џон и Боб. Всушност, на триесет и петтиот ден, авионот за малку ќе паднел откако еден од нив заспал додека летал со авионот. За среќа, автоматскиот пилот бил вклучен.

На триесет и деветтиот ден, генераторот не функционирал, и како резултат, тие немале светла, топлина или автоматски пилот. Но, тие не се предале – им останале само неколку дена да го надминат рекордот!

Никој сè уште не го надминал нивниот рекорд

По уште 11 дена, на 50-тиот ден, 23 јануари, Хациенда го соборила  рекордот за најдолг и континуиран лет досега направен во историјата. Но, и покрај физичките и менталните предизвици со кои се соочиле, тие сакале да се уверат дека рекордот ќе трае и успеале да го соборат за уште 2 недели, сметајќи вкупно 64 дена.

На 7 февруари 1959 година, по 64 дена, 22 часа, 19 минути и 150.000 милји, Хациендата слетал. Рекордот сè уште стои до денес.