Што се случува? Мистеријата на германскиот град во кој се крева земјата и се распаѓаат зградите

„Кога Германец прави нешто, тоа е квалитетно“, се смета во нашата земја и во Европа. Познати по својот ред, работа и дисциплина отколку Октоберфест, тешко е да се замисли дека нешто не оди според планот во Германија. А сепак, тоа се случува …

На периферијата на Германија, во близина на границата со Франција и во подножјето на т.н. ридови. Шварцвалд се наоѓа живописниот град Стауфен. Познат е по стариот замок на врвот на ридот полн со лозја. Задоволните туристи не го напуштаат градот без шише локално вино.

Но, ако прошетате низ овој сладок средновековен град со шарена архитектура, ќе забележите необични натписи на некои згради.

Поставени во форма на селотејп обидувајќи се да ги задржат пукнатините во зградите, тие велат: „Стауфен не смее да се распадне“.

Бавна катастрофа

И покрај предупредувањата Стауфен пука по рабовите. За само една година, градот потона, а потоа повторно се искачи за 10 до 15 сантиметри, а некои делови од градот пораснаа за 30 см. Ова предизвика штета во форма на пукање на згради.

Се претпоставува дека штетата настанала по операцијата за дупчење пред околу десет години. Целта беше да се обезбеди геотермално греење на Градското собрание, но тоа создаде притисок на подземните води и хемиска реакција од која се издига земјата и зградите почнаа да пукаат.

Иако локалните власти презедоа чекори за санирање на штетата, тлото продолжува да се искачува незапирливо со стапка од еден сантиметар годишно. Од првото прекинување до денес, градот се искачи на висина од половина метар и исто толку настрана.

Не би било таков проблем да се помести сè синхронизирано, сепак различни делови од градот се движат со различни чекори и во различни насоки, што доведува до широки пукнатини во зградите.

Проклетството на Фауст

Една од овие згради и мал хотел се родени во 16 век. Тогаш живееше и умре познатиот алхемичар д-р Фауст, кој му послужи како инспирација на Гете за неговиот Фауст.

Во обид да создаде злато и да му помогне на локалниот господар да излезе од долгови, тој направил таква хемиска реакција што предизвикал експлозија и починал на самото место.

Локалното население го сфати ова како казна за склучување пакт со ѓаволот, па дури и денес овој потсетник стои во форма на мурал на зградата.

Зарем не е малку иронично што денес можете да останете во просторијата каде што умре Фауст во обид да ја надмине природата, во град кој е „казнет“ заради тоа?

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.