Што се случува со нашите масти кога слабееме

Диетите и свеста за телото станаа толку популарни што најмалку 43% од луѓето признаа дека следат одредена диета минатата година. Сепак, повеќето од нас всушност не знаат што се случува со маснотиите во нашето тело кога слабееме. Всушност, начинот на елиминирање на маснотиите во телото беше мистерија за голем број лекари до неодамна.

Не сите маснотии се елиминираат преку тоалетот

Честа заблуда е да се претпостави дека целата телесна маст е елиминирана преку тоалетот. Но, студија откри дека, во 22 килограми маснотии, само 3,5 килограми од нив всушност се претвораат во вода и можат да се трансформираат во урина, измет или други телесни течности.

Не се претвора во енергија

Иако мнозинството матични лекари, диететичари и лични тренери сè уште мислат дека маснотиите во телото се претвораат во енергија, оваа заблуда веќе се покажа како погрешна. Всушност, нашата енергија е постојана со текот на времето и не може да се додаде или отстрани, почитувајќи го законот за зачувување на енергијата.

Ние ги елиминираме мастите во телото со дишење

Може да биде изненадување што всушност ги елиминираме телесните масти преку белите дробови, но тоа е вистина. 84% од скоро сè што јадеме се дише како јаглерод диоксид, но за жал, тоа не значи дека едноставно дишењето ќе ни помогне да изгубиме вишок тежина.

Тајната е да јадете помалку и да се движите повеќе

Ако се обидете да дишете повеќе само за да изгубите тежина, не само што нема да ви помогне, туку и ќе предизвика хипервентилација и вртоглавица. Тајната, докажана од експерти, е да не јадете прекумерно и да изберете рутина за вежбање што ја зголемува метаболичката стапка, како џогирање или возење велосипед.