Што се случува со вашето тело ако редовно јадете маслинки?
Дали некогаш сте се запрашале дали можете да јадете маслинки секој ден? Како што се испостави, ова мало овошје (да, маслинките се овошје!) може да ви понуди многу здравствени придобивки. Нутриционист од САД објасни што ќе се случи со вашето тело ако јадете маслинки секој ден.
Според нутриционистот Меги Микалчик, маслинките се главен дел од медитеранската исхрана и одличен извор на здрави масти, влакна, витамини и минерали. И имајќи предвид дека 90% до 97% од луѓето не јадат доволно влакна, маслинките можат да бидат одличен начин да се добие повеќе од оваа хранлива материја што го подобрува дигестивниот систем.
Една од главните придобивки на маслинките е нивната висока содржина на мононезаситени масти, кои можат да помогнат да се намали ризикот од срцеви заболувања. Тоа е затоа што мононезаситените масти помагаат да се намали нивото на лошиот ЛДЛ холестерол, кој може да ги блокира вашите артерии, потенцијално да доведе до срцев или мозочен удар. Дополнително, маслинките (и маслиновото масло) содржат моќни антиоксиданси наречени полифеноли. Истражувањата покажуваат дека овие антиоксиданси со повеќе задачи може да штитат од срцеви заболувања и рак и да го одржуваат вашиот мозок здрав како што стареете.
Но, тоа не е се! Маслинките се неверојатен извор на влакна кои не само што го поддржуваат вашето редовно варење, туку и го промовираат растот на корисни бактерии во цревата. А поздравите цревни бактерии се поврзани со намалена депресија, поздрава телесна тежина и заштита од срцеви заболувања и рак.
Иако има многу различни видови маслинки, еве ги нутритивните информации за 100 грама зелени маслинки (околу 25 парчиња). Маслинките се одличен извор на витамин Е, а содржат и минерали како калциум и бакар. Сепак, вреди да се напомене дека тие се богати со натриум – 100 грама маслинки содржат 68% од препорачаната дневна вредност од 2300 милиграми.
„Генерално, маслинките се здрави, но може да бидат проблем за луѓето кои внимаваат на внесот на натриум или имаат висок крвен притисок. Затоа внимавајте на големината на вашите порции и исплакнете ги во вода пред да јадете“, советува Микалчик.
И на крај, маслинките се одличен начин да го подобрите вкусот на вашите омилени јадења. Тие се богати со мононезаситени масти и витамин Е, кои се добри за здравјето на срцето, а нивната содржина на влакна промовира здраво варење. Само не заборавајте да ги поделите со некој бидејќи се богати со натриум.
Затоа ги ставале во мартини!!! Башка, се добива бесплатна чачкалица!
А не како в’в Б’лгарија! Се сеќавам на времето кога за 100 евра можеше да се помине супер 10 дена на одмор на нивното море, бевме во пицерија и побаравме кечап. Епа, ако искаш че доплатиш!!! Тоа е исто во ќебапчилница буковецот да се смета како дополнителна опрема (како при куповина на кола – кваки во боја на каросеријата)!!!
Коментирај анонимно