Што значи ако вашата тежина се зголеми за само ден или два: 5 можни причини

Од ден на ден, вашата тежина може да варира дури до 2-3 килограми. Но, ова не секогаш значи дека е време да се фрлите на диета.

Како што се испоставува, дури и фактори како периодот од денот или вашиот менструален циклус можат да влијаат врз броевите што ги гледате на вагата. Еве неколку работи кои можат да влијаат врз вашата тежина и да ве збунат.

1. Вашите мускули отекуваат од тренинг

Ако сте активно вклучени во спортот, тогаш вашето тело започнува да складира гликоген. Гликогенот е во водата и се врзува со неа за време на процес што ослободува енергија за вашите мускули да работат. Дополнителна вода во мускулите може да додаде и неколку килограми на вагата.

2. Тој период од месецот е

Дополнителните килограми ќе исчезнат по неколку дена крварење. За време на менструацијата, во телото се случуваат различни процеси, како хормонални промени, надуеност и намалување на магнезиумот.

3. Јадевте повеќе храна од вообичаеното

Откако ќе јадете, потребни се некаде од 6 до 8 часа за да помине храната преку стомакот и тенкото црево. Потоа, за 36 часа, храната се движи низ дебелото црево. Сè на сè, целиот процес – од моментот кога сте ја изеле храна до времето кога го напушта вашето тело како измет – трае околу 2 до 5 дена.

4. Јадевте повеќе сол претходниот ден

Ако наутро видовте вишок килограми на вагата, тогаш е можно во последно време да конзумирате премногу солена храна. Како резултат, вашето тело складирало повеќе вода.

5. Вие се мерите во различни периоди од денот

Обично, тежиме помалку наутро отколку што тежиме навечер. Ова се случува затоа што цела ноќ, еден куп јаглеродни атоми го напуштаат вашето тело преку дишење. Секој од тие јаглеродни атоми не тежи скоро ништо, но секој здив ослободува околу 10,000,000,000,000,000,000,000,000,000, или 10 милијарди трилиони атоми.