Стравот од болести во рестораните: Зошто експертите за безбедност за храна никогаш не би го нарачале ова јадење дури и во најдобрите локали

Дури и храната што повеќетоја сметаат за „здрава“ може да крие сериозни опасности од труење, предупредуваат експертите — а неколкумина од нив велат дека салатите, никулците и деликатесното месо се меѓу секојдневните производи кои тие лично целосно ги избегнуваат.

Стравот од болести во рестораните: Зошто експертите за безбедност за храна никогаш не би го нарачале ова јадење дури и во најдобрите локали

Правници и научници кои разоткриваат познати епидемии откриваат што никогаш не би јаделе надвор

Еден адвокат од Сиетл кој со децении работи на некои од најтешките случаи на труење во САД неодамна изјави на дека нарачува хамбургер и бифтек секогаш препечени, што предизвикало готвачите да го прашаат што не е во ред со него.
„Им објаснувам што работам“, вели Бил Марлер. „Тоа е професионален ризик.“
Вели дека веќе не сака воопшто пакувани салати, плодови во туби, деликатесно месо, готови оброци и живи никулци — кои често се сервираат сурови во сендвичи, салати. Тие честопати се поврзани со контаминација и крупни епидемии на листерија, ешерихија коли и салмонела.
Иако повеќето луѓе зелените ги сметаат за сигурен избор, Марлер не ги јаде надвор од домот.

Правници и научници кои разоткриваат познати епидемии откриваат што никогаш не би јаделе надвор

Листата на ризични производи расте: Листестата зелка денеска е најопасна според стручњаците

Брајан Куок Ле, научник за храна од Mendocino Food Consulting, објаснува за Fox News Digital дека ризикот од мелено месо е намален благодарение на задолжителните тестирања и температурните барања за готвење, додека листестата зелка се консумира сурова и е често контаминирана уште во самиот ланец на снабдување — контролата таму е многу потешка.
Огромни количини зелка и салата се обработуваат централизирано, мешаат и дистрибуираат низ целата земја. Ако една пратка се контаминира, тоа може да зарази илјадници луѓе пред да биде препознаено.
„Една единствена контаминирана пратка може да погоди многу луѓе додека да се открие проблемот“, вели Ле.

Променетата природа на опасноста: Сега најголемиот ризик се салатите, не хамбургерите

Во деведесеттите години на минатиот век, хамбургерите важеа за најголема закана, особено по епидемијата на ешерихија коли во 1993 година која испрати над 170 луѓе во болница и уби четири деца.
Но, по воведувањето строги регулативи, бројот на труења драстично се намали, објаснува Џејсон Рис, експерт за безбедност на храната и адвокат од Индијана. Денес, тој посочува дека лаворот на најопасна храна премина кај зелените салати, бидејќи се одгледуваат покрај фарми со добиток, се наводнуваат со потенцијално контаминирана вода и се јадат сурови, без ниеден термички третман.
„Лисјата на марулата врз тие хамбургери се вистинскиот виновник“, вели Рис.
Тој никогаш не нарачува салата или пакувана зелка кога јаде надвор.
„Кога гледав како жртви кои ги застапував развиваат бубрежна слабост и одат на доживотна дијализа по само една салата во ресторан, сфаќаш колку е сериозно ова.“

Променетата природа на опасноста: Сега најголемиот ризик се салатите, не хамбургерите

Вистински бројки и ризици: 48 милиони годишно болни, зеленчукот чест извор на епидемии

Околу 48 милиони Американци се разболуваат од труење со храна — секој шести жител — според Центрите за контрола и превенција на болести (CDC). Ова води до околу 128 илјади хоспитализации и 3 илјади смртни случаи годишно.
Иако американската храна се смета за една од најбезбедните во светот, токму свежата храна и производите често се извор на зараза, особено со норовирус, кој е водечки причинител на труења.
Ризикот е особено зголемен за млади деца, бремени жени, повозрасни лица и луѓе со нарушен имунитет — за нив, вели Рис, тоа не е вредно за ризикување.

  • Lile Oparova напиша:

    Opalime posle vecera u skap restoran dodeka povracam od truenje…

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *