Студент пронашол фотографии стари 50 години и одлучил да ги пронајде сопствениците

Фотографиите се одличен начин да се одржат „живи“ работи како луѓе, места и настани. Понекогаш забораваме како изгледаа нашите најблиски или местата каде што пораснавме; затоа чувањето слики е толку важно. Знаејќи го тоа, еден студент по филм Виктор Галуска, кој најде стари и заборавени слики, одлучи дека ќе им ги врати на луѓето од фотографиите.

Виктор успеа да најде 6 од нив. Тој патувал во градот наречен Рожетици во Молдавија и разговарал со нив: за нивните животи, искуства и спомени. Сите биле многу среќни што ги добиле фотографиите. Фотографиите биле направени од единствениот фотограф во селото по име Захарија Кунир.

Захарија Кунир (средина)

Фотографот е одговорен за овие слики. Животот го поминал во Рожетици, Молдавија и ги опфаќал животите на другите луѓе во селото. Роден е во 1912 година и починал во 1993 година.

Аксенија Булхац

„Знам дека работела во градинка и чувала деца. За жал, не можевме да комуницираме многу затоа што нејзиниот слух го нема. Само се насмевнавме и испивме чаша чај заедно.“, вели Виктор.

Тамара Кунир

„Таа е далечна роднина на Захарија Кунир и живеела во исто село и најмногу се дружела со неговите ќерки.“

Васил Токарчук

„Тој бил убеден дека ќе се ожени со Тамара. Се присети колку била убава. Тие порано ги поминувале вечерните часови покрај реката, разговарајќи. Дури и татко ѝ а Тамара сакал тиа да бидат заедно. Но, се скарале и романсата завршила.“

Аурел Сарманиук

„Тој сѐ уште живее во селото и е еден од 300 жители, но тој и неговиот син размислуваат да се преселат во Германија за да работат. Тие поседуваат 200 овци, но велат дека е тешко да се одржуваат.“

Сергиу Чеботари

„Кога му ги покажав фотографиите почна да плаче. Тој цел живот работел како поштар и сега едвај станува од кревет.“

Вера Борш

„Сама го сошила фустанот од фотографијата и го побарала фотографот за да ја фотографира.“

Како Виктор ги пронајде фотографиите?

Тој снимал документарец со тим за напуштените села и кога влегов во куќата каде што порано живеел фотографот Захарија Кунир ги пронашол и одлучил да раскаже нова приказна.