Студија вели дека фестивалџиите мора да веднаш да ја сменат оваа навика затоа што ги „дрогираат“ рибите во околните реки

Една студија покажа дека концентрацијата на MDMA и кокаин во реката Вајтлејк во Сомерсет, Англија, се зголемила повеќе од четири пати во неделата по музичкиот фестивал. Главни виновници за ова се посетителите на фестивалот што уринираат на отворено, наместо да ги користат тоалетите.

Научниците предупредуваат дека ова може да наштети на напорите да се заштитат ретките видови европски јагули пронајдени во реката.

Контаминацијата со дрога преку мокрење на отворено се случува на повеќето фестивали, но особено за време на музичкиот фестивал Гластонбери.

„За жал, блискоста на фестивалот Гластонбери до реката резултира со дроги, што ги испуштаат присутните на фестивалот, кои имаат малку време да се распаднат во почвата пред да влезат во кревкиот слатководен екосистем“, рече Дан Аберг, студент на Универзитетот Бангор кој е вклучен во студијата.

Д -р Кристијан Дан, предавач по зоологија на Универзитетот, додаде: „Нашата главна грижа е влијанието врз животната средина. Оваа студија идентификува дека дрогите се ослободуваат на доволно високи нивоа за да го нарушат животниот циклус на европската јагула“.