Шумската градина на овој човек со 500 растенија за јадење бара само неколку часа работа месечно

Шумската градина на овој човек произведува тони храна, додека практично се грижи за себе! Историски гледано, фармите и шумите биле во судир. Конвенционалната мудрост вели дека мораме да ја исечеме шумата за да направиме место за земјоделството.

Но, растечкото движење наречено агрошумарство „капитализира“ на бесплатните услуги што шумите им ги даваат на земјоделците и градинарите.

Не само што дрвјата ги штитат понежните растенија кои можат да се јадат од елементите и екстремните временски услови, тие обезбедуваат хранливи материи, вода, контрола на штетници и услуги за опрашување.

Иако можеби нема да ги најдете сите ваши традиционални годишни зеленчуци во шумска градина, ќе откриете стотици нови сорти на за кои никогаш не сте знаеле дека постојат, а кои често се полни со хранливи материи и повкусни.

И ако внимателно ги избирате вашите растенија, тие ќе се размножуваат секоја година и ќе живеат симбиотски меѓу стотиците различни видови околу нив, не барајќи обработување, садење, ѓубрење, плевење или наводнување.

Ова е она што Мартин Крафорд го правеше во својата шумска градина од 2 хектари во Англија повеќе од 20 години. Тој дозволи таа да ја заврши работата за него, по неколку години истражување и работа.

Додека за првичното засадување на шумата беа потребни години истражување и наводнување, Крафорд сега има над 500 видови храна што диво растат во неговата градина, што бара многу малку работа освен кубење и јадење на плодовите на неговиот „труд“.

Од време на време, тој додава нов егзотичен вид во својата градина или гази по некој обраснат кравји магдонос за да им даде шанса на другите билки шанса да се истакнат, но во најголем дел, тој „се игра и чепка“ во својата градина, наместо да работи.

Во својата книга Креирање на шумска градина, тој опишува како комплетната градина треба да вклучува 7 слоеви:

  1.  Високи дрвја
  2.  Помали дрвја
  3. Грмушки
  4. Повеќегодишни растенија
  5. Заземјување
  6. Коренски култури
  7. Лозести култури

Вклучува директно корисни растенија како овошни дрвја, јаткасти плодови,  зеленчук, лековити билки, дрвја. Вклучува и индиректно корисни растенија кои му помагаат на системот да функционира подобро како што се азотните фиксатори, минерални акумулатори, растенија кои привлекуваат корисни инсекти кои јадат штетници.

Бидејќи скоро сите растенија се повеќегодишни, нема потреба да се „копа почвата“.

„Не копањето на почвата е навистина важно во смисла на одржливост, бидејќи секогаш кога ја копате почвата, товарот на јаглерод оди во воздухот“, вели Мартин во видеото подолу:

Почвата во шумската градина е екстра богата бидејќи длабоките корени на дрвјата ги разградуваат минералите длабоко во подземјето и ги носат хранливите материи до горниот слој на почвата. Тие исто така испуштаат лисја, кои делуваат како природно ѓубриво.

Исто така, крошните на дрвјата не дозволуваат влагата да испарува надвор од градината, така што како што шумата станува погуста ќе мора да полевате се помалку и помалку.

Крафорд забележува дека шумата привлекува дивеч, па ако сте за месо, не мора да го одгледувате, можете само да пукате.

Така, накратко, не ја расчистувајте шумата за да започнете фарма, оставете ја шумата да ја одгледува вашата храна за вас.