Суровата убавина на најстудениот населен град на Русија

Норилск е град во Краснојарската територија, Русија, кој се наоѓа над Арктичкиот круг, источно од реката Јенисеј и јужно од западниот полуостров Таимир.

Современата историја на градот започна на почетокот на 20 век, кога експедиција на геолози откри богати наоѓалишта на никел, бакар и кобалт во подножјето на планините Путорана. Во 1936 година, во СССР започна изградбата на голем металуршки комплекс. Градот, неговите рудници и металуршки погони биле изградени од затворениците ГУЛАГ. Околу 20 години, околу 500.000 затвореници работеле во Норилск. Илјадници луѓе загинаа во тој процес.

Дури и заборавајќи на задушувачките еколошки проблеми, Норилск не е лесно место за живеење. Многу е студено, просечната температура во градот е под нулата, а небото е генерално ветровито и сиво во текот на целата година. Времето е студено околу 77 проценти од времето, а снежните бури се типични 130 дена во годината. Просечната годишна температура е -10ºC, достигнувајќи ниски од -55ºC во зима, кога градот се втурнува во поларната ноќ два месеци.

Циклусите на поларниот ден и ноќ, исто така, имаат моќни ефекти, физички и психолошки, врз човечкото тело. Луѓето во Норилск може да страдаат од „синдром на поларна ноќ“ со анксиозност, нервоза, поспаност и/или несоница. Со оглед на психолошката непријатност и недостатокот на еколошки стимулации, не треба да изненадува што има многу случаи на депресија во Норилск.

Локалниот фотограф Витас Бенета патува низ Норилск и неговите предградија, доловувајќи ја суровата северна убавина, индустриските пејзажи и луѓето.