Тајниот код на Викингшкиот камен е конечно дешифриран по 1.200 години и крие страшно „пророштво“

Ако мислевте дека египетските хиероглифи се збунувачки, почекајте додека го видите овој Викингшки код за кој беа потребни 1.200 години за да се дешифрира и очигледно нè предупредува за глобалното затоплување.

Тајниот код е впишан во плочи од гранит кои датираат од пред стотици години, и се верува дека кодирањето ги предвидува климатските промени и има пророштво за крајот на светот, како што опишува „битката со временските услови“.

Гранитот се наоѓа во Шведска и се смета дека датира од 800 година пред н.е., бидејќи се повикува на царот Теодорик Велики, кој бил крал на Остроготите и владетел на независното остроготско кралство на Италија меѓу 493-526 година. Според истражувачите, владеењето на Теодорик се сметало како лош знак, затоа што по неговата смрт, голем број вулкански ерупции ја оставиле Европа во мрак, додека болестите и гладот се ширеле низ регионот, како и пропаѓањето на земјоделските култури.

Студијата сугерира дека натписот се занимава со вознемиреност предизвикана од синот на Варин, кој загинал во битка, бидејќи пред тоа, сончево невреме го направило небото црвено. Додека во истиот период, затемнувањето на Сонцето направило Сонцето да исчезне, а дел од особено ладно време предизвикало земјоделските култури не успеваат. Годината, 50% од населението во Скандинавија или го напуштило регионот во потрага по храна, или подлегнало на гладот.

Како и за ова, групата истражувачи откри дека зборувале за загриженост за „сите четири сонца“ и прашувале прашања поврзани со нордискиот бог Один (богот на мудроста, поезијата, смртта, дивинацијата и магијата).

„По Вамот стојат овие руни. И, таткото Варин, ги направи по синот осуден на смрт. Да го кажеме ова како спомен за Один, кој расипувал војни, имало два, кои дванаесет пати биле земени како плен на војната, и од едниот до друг?“, ова е дел од натписот на плочата.

Остатокот од кодирањето вклучува многу повеќе во врска со волците, убивањето волци, убивањето на Сонцето, бојни полиња и други такви божествени слики, кои очигледно биле многу важни за Викинзите. Сепак доколку сакате да прочитате нешто за климатските промени препорачуваме некоја понова литература, каде што не се спомнуваат толку волци и магија.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.