Тајната на свежата јаболка: Домашен и лесен трик како да ги спречите јаболката да станат кафени
Дали некогаш сте исечкале јаболко и сте забележале дека почнало да станува кафеаво пред да имате можност да уживате во него? Иако заруменувањето е само хемиска реакција на изложеност на кислород и нема да го промени вкусот или квалитетот на јаболкото, може да биде крајно фрустрирачки кога се обидувате да подготвите јадење или закуска. Добрата вест е дека постојат безброј начини да се спречи јаболката да поруменат, и сите тие се многу едноставни методи.
Како да ги спречите јаболките да станат кафени
Сезоната на јаболка е во полн ефект. Значи, без разлика дали подготвувате домашна пита со јаболка или пак ја спакувате кутијата за ручек на вашето дете, постојат неколку различни начини да ги спречите вашите јаболка да станат кафеави. Парчињата јаболка можете да ги натопите во сок од лимон или вода со мед, но исто така и во солена вода. Оваа лесна тактика бара минимално време и чистење, а вашите парчиња јаболка ги одржува колку што е можно светли и свежи.
Што ќе ви треба
- Сол
- Сад за мешање
- Сила или цедалка
- Јаболка
Инструкции
Подгответе ја и измешајте ја солената вода
Ставете половина лажичка сол и чаша вода на собна температура во сад. Измешајте ја солта и водата минута или две додека солта не се раствори.
Потопете парчиња јаболка во солена вода
Ставете ги исечените јаболка во сад со солената вода и оставете ги да киснат до 10 минути.
Процедете ги парчињата јаболка и исплакнете
Процедете низ цедалка и исплакнете ја убаво солта. Вашите парчиња јаболка ќе останат свежи (а не кафеави!) до три дена ако се чуваат во херметички затворена кутија за складирање храна во фрижидер.
Коментирај анонимно