Тајните на фабриката Јупитер во Чернобил

Фабриката Јупитер помина два животи. Во својот прв живот, кој се случил пред несреќата во 1986 година, Јупитер бил таканаречена „фабрика со двојна употреба“. Официјално, Јупитер произведувал касетофони – но ова било само покритие за главните производствени погони на централата што работат за советскиот воено-индустриски комплекс.

Друг живот на „Јупитер“ започнал по несреќата и не е помалку интересен – десет години по несреќата, полу-тајни лаборатории на научници постоелр во административните згради на фабриката, каде што различни методи за деконтаминација на територијата биле изучувани и развиени дозиметриски уреди. Во принцип, ова е неверојатно интересен објект.
Како се појави фабриката Јупитер?

Фабриката “Јупитер” се појави на периферијата на градот Припјат во 1980 година. Бидејќи фабриката била полу-тајна фабрика што работела за одбранбената индустрија, тешко дека ќе најдете спомнувања во приказните за поранешните жители на Припјат и други лица евакуирани од зоната. Иако останува фактот дека илјадници жители на Припјат пред несреќата биле поврзани со фабриката.

Официјално, „Јупитер“ се сметаше за гранка на киевската фабрика „Мајак“ и произведуваше секакви ситници за аудио опрема. За време на несреќата во нуклеарната централа во Чернобил, „Јупитер“ беше сериозно оштетен. После работата за деконтаминација (што даде повеќе или помалку прифатлив резултат), фабриката беше пренесена во надлежност на претпријатието „Спецатом“ – по што тука започна истражувањето на дозиметриската опрема и развојот на роботиката за објектот „Шелтер“.

Што се правело во Јупитер пред несреќата?

Сега веќе е доста тешко да се поделат просториите на „Јупитер“ според целта. но барем приближно ова може да се направи. Главната пред-вонредна работа на „Јупитер“ беше спроведена во бројни големи работилници на објектот, подигнати од истите мали бело-сини ѕидови исто како и во уклеарната централа во Чернобил. „Јупитер“ е изграден истовремено со нуклеарната централа и, најверојатно, од ист тим.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.