Таксистите во Најроби добија ексцентрични костими за да им одговараат на „опасните“ мотори

Замислете да викнете такси после напорен работен ден и пред вас застанува лик кој изгледа како да излегол од филмот Лудиот Макс… па доколку сте во Африка и повикате „бода бода“ такси услуга тогаш и ова е можно. Ова урбано транспортно средство се однесува на мотоциклисти како таксисти кои обично се наоѓаат во Источна Африка.

За нив се верува дека оперираат стотици илјади бода бода, само во Кенија, обезбедувајќи брз и евтин транспорт. Ги има толку многу што некои возачи се фокусираат на тоа да ги уредат своите мотори со цел да се издвојат на прометните улици и да привлечат повеќе клиенти.

Холандскиот фотограф Јан Хоек и кенискиот моден дизајнер Бобин Дејс ја споделија својата благодарност за креативноста на овие возачи и им се придружија на нивните вештини да соработуваат на проект наречен „Бода Бода лудило“ кој ги претвори возачите на бода бода во впечатливи фантастични ликови од стриповите со кои дефинитивно би сакале да се возите.

„Па, јас бев во Најроби за друг проект. Кога ја посетив Кибера, која е позната како најголема сиромашна област, но исто така и многу успешна, одеднаш го видов ‘Духот возач’. Веднаш бев толку фасциниран затоа што тој си го направи целиот свој мотор вака. Го добив неговиот број и од тој момент тој беше мојот возач на моторот. Поради него, дознав дека другите такси-мотори, исто така, ги прилагодиле своите мотори за да понудат уникатно искуство.“, вели Јан, кој во овој момент се инспирирал да го започне проектот.