Тажен преглед на светот: Најзагадените води кои што некогаш сте ги виделе

Според ООН, околу 4 милијарди луѓе имаат сериозен недостиг на вода најмалку еден месец годишно, а околу 1,6 милијарди луѓе – скоро четвртина од светското население – имаат проблеми со пристапот до чиста и безбедна вода.

Додека Целите за одржлив развој на ООН повикуваат на снабдување со вода и санитарни услови за сите до 2030 година, Светската управа вели дека недостигот на вода се зголемува и до 2050 година повеќе од половина од светската популација ќе живее во региони под недостиг на вода.

Фотографите на Ројтерс користеле беспилотни летала за снимање драматични слики и видеа од загадени водни патишта ширум светот. На една слика, фрлен тросед лежи на бреговите на реката Тиете во најголемиот град во Бразил, Сао Паоло, каде што секојдневно се фрлаат стотици тони нетретирана канализација и отпад.

Други, пак, покажуваат отпад од домаќинства што го пополнува реката Цитарум во Бандунг, Индонезија и отпадните води што се влеваат на Еуфрат во Наџаф, Ирак и на други места во светот.