Темпераментните жени кои често го менуваат расположението се попаметни, според најново истражување

Ако луѓето се жалат дека сте премногу импулсивни, тогаш сфатете го тоа како комплимент. Научниците велат дека жените кои обично се лошо расположени/со лош темперамент се исто така попаметни, па отсега не се чувствувајте како да треба да се однесувате добро и секогаш да бидете позитивна личност.

Наместо тоа, посакајте ѝ добредојде на вашата неподнослива страна со отворени раце и сметајте ја како благослов.

Зошто ваквото однесување ве прави попаметни?

Темелната истрага предводена од научници од Универзитетот во Нов Јужен Велс и универзитетот Стенфорд заклучи дека жените со лош темперамент обично се поинтелигентни. Резултатот се засноваше на фактот дека кога жените се лошо расположени, тие не само што донесуваат подобри одлуки, тие исто така покажуваат поакутна меморија за да извлечат факти и детали од умот.

Лошиот темперамент се карактеризира со ментална негативност, што ги тера луѓето да бидат посвесни за нивната околина. Ова е причината зошто кога жената е нерасположена, таа има тенденција да се фокусира и да размислува интензивно за она што го гледа, размислува и прави во тој момент.

Темпераментните жени имаат постојано лошо расположение во нивните личности што им овозможува да посветат поголемо внимание и да бидат попаметни за различните области во нивните животи. Ова е особено точно кога треба да донесат важни одлуки или да донесат решенија за тешки професионални, социјални или деловни проблеми затоа што тие прават студена анализа, наместо да користат сентиментално расудување.

Непропорционално веселите луѓе се поимпулсивни

Студијата исто така испитуваше како реагираат веселите луѓе кога се соочуваат со ситуација што бара одлучување или испитување и откри дека тие имаат добра предност: Тие се покреативни. Сепак, ова може да не биде од корист ако се претерано среќни, затоа што таа бодрост обично ги тера да донесат импулсивни и безгрижни одлуки кои не се добро размислени или осмислени. Значи, на крајот, ова може да доведе до лошо одлучување, што може да донесе негативни последици, а, во некои случаи и погубни.

Предупредување: Лошиот темперамент е корисен, но може да биде штетен

Освен што имаат подобри вештини за анализа и проценка, темпераментните жени имаат тенденција да развиваат врвни лидерски вештини, што им овозможува поефикасно да управуваат со тимовите. Но, не е сè плус.

Да се биде во бескрајна состојба на раздразливост и негатива може да ги натера луѓето да бидат под стрес повеќе, па дури и да ги доведе до загрижувачки состојби како депресија. Ова е причината зошто експертите кои ја спроведоа студијата препорачаа овие луѓе  да се обидат да ги балансираат своите емоции, така што нивниот темперамент да не е на штета на нивниот квалитет на живот.