Температурата на Земјата веќе порасна за 1,5 степени и еве што значи тоа според НАСА

Во многу региони, затоплувањето веќе надмина 1,5 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа. Повеќе од една петтина од сите луѓе живеат во региони во кои веќе е забележано затоплување поголемо од 1,5 степени Целзиусови во најмалку една сезона. Се покажа дека ризиците поврзани со климата се генерално повисоки на пониските географски широчини и за обесправените луѓе и заедници. На веб страната на НАСА Глобални Климатски Промени едно истражување на IPCC Special Report покренува многу прашања за тоа како навидум малото покачување на температурата може да предизвика „пекол“ на Земјата.

Според извештајот, се предвидува екстремните температури на копно да се загреат повеќе од просечната глобална температура на површината, со значителни разлики од место до место.

Повеќето копнени региони ќе видат повеќе топли денови, особено во тропските предели. При затоплување на 1,5 степени Целзиусови, околу 14 проценти од населението на Земјата ќе биде изложено на силни топлотни бранови барем еднаш на секои пет години, додека на загревање на 2 степени тој број скокнува на 37 проценти. Екстремните топлотни бранови ќе станат распространети на 1,5 степени Целзиусови затоплување.

Што доколку се намали зголемувањето или се спречи?

Ограничувањето на затоплувањето на 1,5 степени Целзиусови ќе го намали бројот на луѓе кои често се изложени на екстремни топлотни бранови за околу 420 милиони, при што околу 65 милиони помалку луѓе се изложени на исклучителни топлотни бранови.

Каква е опасноста за Македонија?

Најтоплите екстремни температури ќе бидат во Централна и Источна Северна Америка, Централна и Јужна Европа, Медитеранот (вклучувајќи ја Јужна Европа, Северна Африка и блискоисточниот регион), Западна и Централна Азија и Јужна Африка. Подолгите топли периоди ќе влијаат на многу густо населени региони. При затоплување над 1,5 степени Целзиусови, двојно повеќе мегаполи од денешните, најверојатно, ќе станат топлотен стрес, потенцијално изложувајќи уште 350 милиони луѓе до 2050 година.

Ова значи дека и Македонија ќе биде дел од зеmјите кои најмногу ќе ги погодат топлотните бранови.

На 2 степени Целзиусови затоплување, смртоносните топлотни бранови што ги забележаа Индија и Пакистан во 2015 година, може да се случуваат годишно.

Голема суша доколку не се намалат температурите

Извештајот открива дека ограничувањето на затоплувањето до 1,5 степени Целзиусови се очекува значително да ја намали веројатноста за суша и ризици поврзани со достапноста на вода во некои региони, особено во Средоземното Море (вклучително Јужна Европа, Северна Африка и Блискиот Исток), и во јужниот дел Африка, Јужна Америка и Австралија. Околу 61 милион луѓе повеќе во урбаните области на Земјата би биле изложени на голема суша во потопол свет од 2 степени Целзиусови отколку на затоплување од 1,5 степени.

Поплави на северните места

Извештајот открива дека на 2 степени Целзиусови затоплување, некои места ќе забележат зголемување на обилните врнежи од дожд во споредба со затоплувањето од 1,5 степени, особено во високите географски широчини на Северната хемисфера (Алјаска/Западна Канада, Источна Канада/Гренланд/Исланд, Северна Европа, Северна Азија); планински региони како Тибетското плато; Југоисточна Азија; и Источна Северна Америка, со повисок ризик од поплави.

Повеќе од копнените површини на Земјата, исто така, ќе бидат погодени од поплави и зголемено истекување. Обилните врнежи од тропските циклони се предвидуваат да бидат поголеми.

Влијанија врз биодиверзитетот и екосистемите

Губење на видовите и истребување – Извештајот проучува 105.000 видови инсекти, растенија и ‘рбетници. На загревање на 1,5 степени Целзиусови, 6 проценти од инсектите, 8 проценти од растенијата и 4 проценти од ‘рбетниците ќе го намалат климатско определениот географски опсег за повеќе од половина.

Влијание врз луѓето

На загревање на 1,5 степени Целзиусови, извештајот проектира дека ризиците поврзани со климата за здравјето на луѓето, егзистенцијата, безбедноста на храната, човечката безбедност, снабдувањето со вода и економскиот раст, ќе се зголемат и ќе се зголемат уште повеќе при затоплување на 2 степени. Обесправените и ранливи популации, некои домородни народи и заедници со средства за живот базирани на земјоделство или крајбрежни ресурси ќе бидат изложени на најголем ризик. Регионите со најголем ризик вклучуваат арктички екосистеми, суви региони, држави во развој со мали острови и најмалку развиени земји. Некои популации ќе забележат зголемена сиромаштија и недостатоци.

Ограничувањето на затоплувањето до 1,5 степени Целзиусови може да го намали бројот на луѓе подложни на ризици од сиромаштија поврзани со климата за дури неколку стотици милиони до 2050 година.

Болест и смртност поврзана со болести и смрт поврзани со топлина ќе биде помал при загревање на 1,5 степени Целзиусови отколку на 2 степени, се наведува во извештајот. Градовите ќе доживеат најлоши влијанија од топлотните бранови поради ефектот на урбаните топли острови, што ги прави потопли од околните рурални области.

Едно е сигурно, планетата страда и ако не преземеме нешто што е можно побрзо скапо ќе ја платиме цената за тоа.