Тест: Проверете дали би ги преживеале овие 8 опасни ситуации

Сите сме биле изложени на тешка состојба барем еднаш во животот. Јасно е дека овие времиња никогаш не се очекуваат, но тоа не значи дека не треба да се однесуваме на свесен, пресметлив, паметен начин. Во тој случај, најдобриот начин да се соочите со овие несреќни ситуации веројатно е да се подготвите однапред. На крајот, оваа подготвеност може да ни ги спаси животите, па дефинитивно вреди да се направи.

1. Вие сте во вашата куќа и одеднаш избувна земјотрес. Што треба да направите?

2. Земјотресот започна додека сте во зграда со 10 ката. Првото нешто што треба да направите е:

3. Вие сте на одмор на плажа. Сè е во ред кога одеднаш ќе видите како океанската вода почнува да се повлекува. Што би направиле?

4. Вие возите и се појавува торнадо. Можете да го видите пред вас, но се чини дека не се движи. Што треба да направите?

5. Која е најбезбедната соба дома за да се засолниш за време на ураган?

6. Торнадо се случува додека сте далеку од дома, кампувате во дивината и нема место во близина каде што можете да се засолнате. Која е вашата најдобра опција?

7. Возите кога одеднаш вашиот автомобил излегува од патот и влегува во езеро. Автомобилот почнува да тоне, така што немате многу време да се спасите. Што ќе направите?

8. Во вашата куќа избувна ненадеен пожар. Пред да се јавите во противпожарната служба, што правите?