Тежок е за гледање а Словенците се искачија на него: Највисокиот оџак во Европа повторно е „освоен“

Сите планинари и алпинисти се запознаени со чувството на задоволство штом го достигнат планираниот врв и кога, ако е можно, пред нив се отвора прекрасен поглед во сите правци. И дури подоцна, кога ќе се симнат и оддалеку, можат да покажат со прст и да кажат „Таму, ние бевме таму!“… Па, тоа е многу посебно чувство.

И можеме само да замислиме како им беше на словенечките алпинисти Јања Гарнбрет и Домен Шкофиќ, кои го погледнаа оџакот на словенечката термоцентрала Трбовлје и рекоа „Бевме на врвот“.

Имено, на почетокот на оваа година, дуото се искачи на оџак висок 360 метри користејќи само јаже кое ќе ги држи во случај на пад. Отпрвин не успеаја – обидот траеше дури 12 часа, но беа исцрпени од тежината на тешките ранци.

Неколку дена подоцна, тие повторно се впуштија во животна авантура и успеаја за помалку од осум часа. Пред некој да смисли луда идеја, да ве потсетиме дека станува збор за двајца искусни алпинисти. Покрај тоа, и двајцата се светски шампиони во слободно качување (но и покрај тоа не е лесно да се гледаат тие кадри).

„Патот“ по кој одеа имаше 13 различни сегменти и неговиот дизајн и распоред беа означени како тешки и многу тешки. Дури и јажето не е голема утеха, бидејќи како што вели Јања, сепак можеш да удриш во ѕидот кога ќе паднеш пред да те запре јажето.

Оџакот на словенечката термоцентрала Трбовjeе е највисокиот оџак во Европа, и ова не беше прв (успешен) обид за искачување на врвот. Пред четири години, млада двојка се качи на него без никаква заштита. Тие стигнаа до врвот користејќи ги само внатрешните и надворешните скали, а потоа одеа по тесниот раб на оџакот жонглирајќи со јаболка во исто време.

Се разбира, оџакот повеќе не е во функција. Тој беше затворена во 2014 година, а целата термоелектрана беше „затворена“ во 2016 година. Очигледно, не требаше долго време овој архитектонски гигант на Сава да најде нова работа.