Овие четворица генијалци се тинејџери од Македонија, кои измислија бионичка рака 30 пати поевтина од веќе постоечките

Кога ги бараме генијалците низ светот често забораваме дека можат да бидат луѓе кои се блиску до нас, понекогаш и наши соседи и пријатели. Најверојатно кога ќе го видите 17-годишниот Борис како маневрира низ метежот во Скопје ќе си помислите дека е уште еден тинејџер кој тргнал да се види со пријателите во парк, но не, Борис и неговиот тим работат напорно за остварување на својот сон, кој од недамна го реализираа.

Тимот во мала импровизирана работилница со помош на 3Д печатач печатат протетичка рака. Борис и неговиот тим не се само средношколци, тие се млади луѓе со жар и желба за успех.

„Луѓето различно гледаат на млади иноватори како нас – тие не веруваат дека сме способни да создаваме влијателни иновации што им помагаат на луѓето пошироко“, вели Борис. „Но, ние сакаме да размислуваме поинаку“.

Поттикнати од длабока желба за создавање пристапни решенија за лицата со попреченост, 17-годишниот Борис Ночески, 17-годишната Анамарија Илиева, 16-годишниот Тео Китановски и 17-годишниот Орхан Бахашов користат технологија со 3Д печатење за да создадат лесна бионичка рака која е 30 пати поевтина од втората најевтина веќе постоечка протетика. И најдобро од сѐ е што оваа рака може да „расте“ заедно со децата.

Протетичните раце и вештачки екстремитети можат значително да ја подобрат способноста на луѓето кои живеат со попреченост во горните екстремитети да бидат независни и да се занимаваат со секојдневни активности. Но, протетичките екстремитети се скапи, треба рутински да се заменат поради истрошеност и затоа не се на дофат на милиони луѓе низ целиот свет.

„Моментално достапните бионички раце не се толку лесно достапни, тие чинат илјадници долари, може да се купат само во неколку развиени земји и мора постојано да се менуваат ако сте млада личност, бидејќи вашето тело постојано расте“, вели Борис, кој е ко-основач на eBionics. „Ние веруваме дека овие проблеми можат да се решат со поинакво пристапување кон технологијата на [бионичката рака]“.

Раката е толку евтина затоа што Борис и неговиот тим не наплатуваат за испорака или работна сила или не плаќаат профит на добавувачи. VenusArm, дозволува секој што има пристап до 3Д печатач да го испечати бионичкиот дел само за кратко време, користејќи ги упатствата достапни на веб-страницата eBionics. Тимот исто така обезбеди опции за набавка на одделни делови од продавачи од трети страни за да ја склопат самата рака.

„Нашата VenusArm е целосно испечатена во 3D и користи мускулни сензори за да овозможи флексибилно движење што му помага на корисникот во секојдневниот живот“, вели Борис, објаснувајќи дека тие исто така користеле калап за отпечаток за да создадат универзален приклучок, што значи дека ќе одговара на секого, дури и растечки деца. „Ние сакаме да се осигураме дека луѓето можат да добијат целосно функционална бионичка рака што е достапна за секого, без оглед од каде се.“

Бионичките раце земаат сигнали од корисникот околу истите мускули (обично под лактот) што се користат за движење на биолошка рака. Специјално дизајнираните сензори земаат електрични сигнали и ги користат за да создадат движење на рацете во однос на електричниот сигнал.

На видеото може да се види Маја како објаснува дека уште од првиот ден раката ја чувствувала како своја. Младата жена ја користи рака за да работи на машина за шиење, да вози автомобил и вели дека има „целосна контрола“.

Нацртот за раката е развиен по повод „Generation Unlimited Youth Challenge“ кој е одржа во 36 земји, охрабрувајќи ги младите да дизајнираат претприемачки решенија за социјалните предизвици.Неколку месеци по победата на локалниот натпревар, eBionics беше крунисан како глобален победник на генерација – само еден од 8-те тимови низ целиот свет кои ќе добијат дополнително финансирање до 15 000 долари, заедно со прилагодената глобална програма за инкубација која е координирана на глобално ниво од Канцеларијата на УНИЦЕФ за Иновации, работа со партнери во GenU и канцеларии во земјата.

Гласот на ваквите млади луѓе дефинитивно вреди да биде слушнат, затоа што токму ваквите млади луѓе го водат светот кон подобро утре.

Извор: Generation Unlimited

Смеењето е најслатко кога е на своја сметка. Дознајте какви несекојдневни работи се случуваат во секојдневниот живот на Македонците на каналот Македонски несекојдневни ситуации. Испратете и своја смешна слика или видео и учествувајте во Награданта игра.